Reformierakonna kindelolekutuur jõudis Jõgevale

Uudis
|
15.03.2024

Jõgeva kultuurikeskuses toimus Reformierakonna kindelolekutuuri „Julgeolek on kindel olek“ teine avalik rahvakohtumine, kus riigikogu liikmed Luisa Rõivas, Erkki Keldo, Urmas Kruuse ja Andres Sutt arutasid kohale tulnutega majandusjulgeoleku kindlustamise üle.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Erkki Keldo ütles üritust sisse juhatades, et julgeolekuolukord meie läheduses ei ole läinud paremaks.

„Täiemahuline sõda Ukrainas on kestmas rohkem kui kaks aastat ja sellel on nii otsesed kui kaudsed mõjud Eestile,“ sõnas Keldo.

Ta tõi välja, et praeguse valitsuse esimene ja kõige suurem otsus oli kaitsekulutuste tõstmine kahelt protsendilt kolmele. Keldo sõnul tähendab see riigile aastas 500 miljoni suurust täiendavat kulu, mille katmine tuleb ühiselt kokku leppida.

Riigikogu majanduskomisjoni liige Andres Sutt rääkis, et varustuskindlusega on hästi, aga see ei tähenda, et midagi teha ei ole vaja. „Järgmine aasta ühendame end lahti Venemaa elektrisüsteemist ning sünkroniseerime end Mandri-Euroopa omaga. See kõik nõuab investeeringuid,“ lausus Sutt.

Selleks, et saaksime elektri hinna konkurentsivõimeliseks, tuleb Suti sõnul investeerida rohkem elektri tootmisvõimsustesse. „Puhas energia on tähtis, et meie ettevõtted investeeriks ja siia tuleks ka rohkem välisinvesteeringuid,“ ütles endine ettevõtlus- ja IT-minister.

Riigikogu maaelukomisjoni esimees Urmas Kruuse keskendus toidujulgeolekule. Tema hinnangul näitas koroonakriis, kui tähtis on enda riigi ära toitmine ehk isevarustuse tase.

„Võime täna öelda, et põhitoiduainetega suudame end kindlasti ära varustada,“ ütles aastatel 2022 kuni 2023 maaeluministri ametit pidanud Kruuse. Ta lisas, et toidujulgeoleku tugevdamiseks on lähinädalatel on riigikokku tulemas mitu sellealast eelnõud.

Riigikogu väliskomisjoni liige Luisa Rõivas rõhutas, et väliskomisjon on võtnud vastutuseks, et teised riigid tuleks kaasa meie initsiatiividega, mida oleme Riigikogus teinud Ukraina toetuseks, Ukraina laste toetuseks ja need algatused jõuaksid Läänes suurema kõlapinnani.

Vaata kohapealset arutelu järgi videost. Meie järgmiste tuuride kohta leiab info siit.

 


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt