Kaja Kallas: julgeolekuta muutuvad ülejäänud teemad teoreetilisteks aruteludeks

Uudis
|
07.04.2024

Reformierakonna juht, peaminister Kaja Kallas ütles erakonna üldkogul peetud kõnes, et praegune olukord Euroopas ja maailmas on taaskord aktualiseerinud küsimuse Euroopa enese kaitsevõimest ning see saab olema üheks võtmeküsimuseks ka europarlamendi jaoks.

“Ma ei liialda mitte grammigi, kui ütlen, et mitte kunagi pole europarlamenti valitud Euroopale veel keerulisemal ja raskemal ajal kui praegu. Ja mitte kunagi pole Eesti poolt Euroopa Parlamenti saadetavate inimeste isikuomadused omanud suuremat tähtsust, kui neil valimistel,” rääkis Kallas.

“Mitte ainult sellepärast, et Euroopa seisab silmitsi suurima kriisiga pärast II maailmasõja lõppu. Vaid ka seepärast, et Eesti on viimaste aastatega saavutanud Euroopas sellise nähtavuse ja kuulatavuse, mida meil pole kunagi varem olnud. Meie seisukohtadega mitte ainult ei arvestata, meie seisukohad on olnud paljudes küsimustes suunda näitavad ja tooni andvad. Me ei tohi seda positsiooni käest anda ega ka mitte kuritarvitada,” lisas ta.

Kallas viitas oma kõnes, et paljude avaliku arvamuse uuringute kohaselt on mitmes Euroopa Liidu riigis tõusulainel just maru-rahvuslikud konservatiivid, kes lubavad valijatele taevamannat vahukoorega, kui ainult Euroopa Liitu ees ei oleks.

“Kelle huve sellised jutupunktid esindavad, ei ole väga raske ära arvata. Aga rasketel ja keerulistel aegadel leidub ikka inimesi, kes usuvadki, et üksi on parem. Ei ole. Keegi ei ole kunagi julgenud rünnata ei NATO-t ega Euroopa Liitu. Küll aga on agressori jaoks isuäratavaks sihtmärgiks riigid, mis ei kuulu sellistesse allianssidesse,” lausus Kallas ja meenutas, et Rootsi ja Soome ei teinud oma otsust neutraliteedist loobuda tühja koha ega alusetu hirmu pealt.

Reformierakonna juht ütles, et sellest kõigest kantuna on Reformierakonna nende valimiste programmi pealkiri „Meie Euroopa. Meie julgeolek. Meie vabadus. Meie võimalus“, mitte “Minu laegas, minu kübar, minu mõõk!“.

“Suur rõhk meie programmis on loomulikult julgeolekul. See on meie jaoks eksistentsiaalne küsimus, ilma julgeolekuta muutuvad ülejäänud teemad teoreetilisteks aruteludeks,” sõnas Kallas.

Samas märkis ta ka, et programm üksi ei tee mitte midagi. “Programmi saavad ellu viia ainult inimesed. Meie Euroopa Parlamendi kandidaatidest igaühe puhul võivad valijad kindlad olla, et valituks osutudes saavad nad tööga Europarlamendis suurepäraselt hakkama.”

Lõpetuseks rõhutas peaminister, et Eesti roll ja ülesanne on veenda kõiki Euroopa Liidu liikmesriike ja ka Euroopa Liitu tervikuna tõstma olulisel määral oma kaitsekulutusi ning panustama kaitsetööstusesse.

Peaminister Kaja Kallase kõne Reformierakonna üldkogul on täispikkuses leitav SIIT >>


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt