Heidy Purga: Venemaa ajalookäsitlus ei sobi Narva muuseumisse

Arvamus
|
20.03.2024

Teisipäeval toimunud Narva muuseumi nõukogu erakorralise koosoleku eel saatis nõukogu liige Aleksei Mägi mulle, linnapeale ja meediaväljaannetele kirja, kus väljendas vaateid, mis ei tee au ühelegi Eesti mäluasutuse juhtorgani liikmele, kirjutab kultuuriminister Heidy Purga.

Leian, et Narva linna nimetatud nõukogu liikmed Aleksei Mägi ja Vadim Orlov peaksid avalikult muuseumi juhi Maria Smorževskihh-Smirnova ees vabandama ning nõukogus nad jätkata ei saa.

Pärast nõukogu koosolekut astus samuti koosolekul osalenud Narva linnapea Jaan Toots ajakirjanike ette ning väitis, et arutati konflikti kõiki nüansse ning jõuti järeldusele, et emotsioonid tuleks päevakorrast maha võtta ning erimeelsused lahendada nõukogus. Seda kõike pärast minu Jaan Tootsile tehtud ettepanekut kutsuda tagasi need nõukogu liikmed, kes lähtuvad ajalookäsitlustes terroristliku Venemaa narratiividest. Eilne on mugav lahendus Narva linnavõimule, sest tegeliku probleemiga nad ei soovi tegeleda.

Sihtasutuse nõukogul ei ole pädevust otsustada ühe või teise nõukogu liikme sobivuse üle. See on asutajate otsus, kes kutsuvad tagasi ja nimetavad nõukogu liikmed. Täiesti arusaadav on, et nõukogus keskenduti muuseumi tulevikule ja töörahu taastamisele. Mägi ja Orlovi küsimused, kas Maria Smorževskihh-Smirnova peaks jätkama või peaks linna finantseerimist muuseumile vähendama, said käsitletud. Minule teadaolevalt kinnitasid nii linnapea Toots kui ka linnapoolsed nõukogu liikmed, et KOVi panust muuseumi rahastamisel ei vähendata.

Kinnitan veelkord, Maria on oma tööd teinud eeskujulikult ning talle kuulub minu austus, et ta niivõrd keerulistes oludes ajab edukalt Eesti asja. Muuseumijuhi jätkamine oma ametis on loomulik, ega peaks olema üldse arutluse all.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt