Erkki Keldo: Reformierakonna juhitav valitsus taastas Eestile edu toonud ühetaolise maksusüsteemi

Arvamus
|
04.03.2024

Kahjuks valetab siseminister Lauri Läänemets jälle avalikkusele, kuidas Reformierakonna juhitav valitsus valmistab ette astmelise tulumaksu tulekut. Tuletan talle meelde, et Sotsiaaldemokraadid on parempoolses valitsuses, mis kaotas vildaka astmelise tulumaksu ja kehtestas Eestis taas õiglase ja ühetaolise tulumaksusüsteemi. See on otsustatud ja jõustub 2025. aastal.

2025. aastast jõustuv tulumaksureform on vajalik selleks, et meie maksusüsteem ei pärsiks inimeste töökust ja edasipüüdlikkust. Mitte selleks, et valmistada ette astmelise tulumaksu tulekut, nagu väidab Lauri Läänemets.

Maksusüsteemi loomisel tuleb arvestada ühte lihtsat reeglit: riik peab kõrgemalt maksustama seda, mida soovib, et inimesed vähem teeksid – saastamine, liigtarbimine ja muud pahed. Madalalt tuleb maksustada aga seda, mis aitab inimestel paremini toime tulla ja rohkem lisandväärtust toota, nagu näiteks töötamine, säästmine ja kogumine tulevikuks.

Astmeline tulumaks on selle põhimõttega risti vastuolus, sest kõrgemalt maksustatakse töötamist ja edasipüüdlikkust. Ka 2018. aastal kehtima hakanud ja 2025. aastal kaduv maksuküür ei ole oma olemuselt muud kui astmeline tulumaks, kus kõige suurem koorem on eriti absurdselt hoopis keskklassi kanda.

Siinkohal on oluline meelde tuletada, et maksuküür röövib iga kolmanda euro keskklassi inimeste palgatõusust. Teiste seas vähendab see õpetajate, päästjate ja politseinike sissetulekuid. 2025. aastast lõpetame selle maksukäki ning kõikidele inimestele saab olema 700 eurot tulumaksuvabalt ja sealt edasi 22% tulumaksumäär. See jätab just nendele samadele inimestele tunduvalt rohkem raha kätte.

Mõned näited. 1620 eurot kuus teenivale päästjale jätab maksuküüru kaotamine aastas 636 eurot rohkem kätte. 1849-eurose kuupalgaga politseinikule jätab maksuküüru kaotamine aastas 982 eurot rohkem kätte. 1820 eurot kuus teenivale õpetajale jätab maksuküüru kaotamine iga kuu 78 eurot rohkem kätte. Keskmist ehk 2164 eurot kuus teeniv õpetaja võidab maksuküüru kaotamisest iga kuu üle 100 euro juurde.

Teine vale, mis tulumaksureformiga kaasab käib, on see, et see on maksumuudatus rikastele. See, kes seda väidab, on kas rumal või pahatahtlik. Tegelikus on hoopis vastupidi. See maksumuudatus ei suurenda väga kõrgepalgaliste sissetulekuid, kuna 700 eurot tulumaksuvabalt on suuremaks abiks just madalat ja keskmist palka teenivatele inimestele ning tulumaksureformi tulemusel 2 protsendipunkti võrra tõstetud tulumaksumäära tõttu maksavad kõrgemapalgalised senisest rohkem tulumaksu kui keskmist palka teenivad inimesed, sest tulumaksuvabastus ei ole nii suur osa nende palgast, nagu seda on madalama palgalistel.

Maksuküüruga koormatud ja astmeline maksusüsteem ei ole kuidagi õiglane. Inimestel peab enda raskelt teenitud raha rohkem kätte jääma, et praegu kriisides, aga ka tulevikus oleksid sissetulekud suuremad, mida saaks enda parema äranägemise järgi kasutada. Samuti annab maksuküüru kaotamine hoogu majandusele, sest vähendab tööjõumakse.

Need, kes oponeerivad maksuküüru kaotamisele, võitlevad tegelikult selle vastu, et õpetajad, päästjad ja politseinikud saaksid oma töö eest rohkem raha kätte.

Jutt, nagu maksaks tulumaksureform riigile pool miljardit eurot aastas ja selle tagasi toomisega saaks loobuda eelmise aasta kevadel otsustatud maksumuudatustest, ei vasta samuti tõele.

Maksuküüru kaotamisega kaotati ära ka erinevad erisused Eesti tulumaksusüsteemis, mida oli niikuinii võimalik kasutada ainult neil inimestel, kes aasta jooksul olid piisavalt tulumaksu maksnud, et selliseid tagastusi riigilt saada. Palju ausam ja arusaadavam on 700 eurot tulumaksuvabalt kõigile ning inimene ise otsustab, kuhu tal on see rohkem kätte jäänud raha kasutada.

Lõpetuseks tuletan meelde, et just kaitsekulude tõus kolme protsendini meie sisemajanduse kogutoodangust maksab aastas 500 miljonit eurot. See on meie valitsuse kõige olulisem investeering – investeering meie julgeolekusse ja kindlustundesse. See on põhjus, miks valitsus pidi vaatama, kuidas leida täiendavat katet maksumuudatustega väga vajalikule lisarahale julgeolekus. Maksuküüru tagasitoomisest me riigikaitse tugevdamiseks vajalikku lisaraha kokku ei saa.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt