Erkki Keldo: parlamendi tasalülitamine on rünnak demokraatia vastu

Uudis
|
18.11.2023

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Erkki Keldo ütles erakonna üldkogul peetud kõnes, et parlamendi tööd järjepidevalt takistades ründab EKRE Eesti demokraatiat ja põhiseaduslikku korda.

„Pikemas vaates on kaalul, kuidas meie põhiseaduslikud institutsioonid saavad toimida. EKRE soovib nõrgestada parlamentaarset demokraatiat ja inimeste usku meie riigi toimimisse,“ rääkis Keldo.

Ta tõi välja, et olukorras, kus majanduses ei ole head ajad, peaks riigikogu arutama näiteks selle üle, kuidas tuua Eestisse rohkem investeeringuid ning suurendada ja mitmekesistada meie energiatootmist. „Seevastu näeb avalikkus parlamendis suuresti ainult sisutühje küsimusi, aja viitmist ning kõige hullemal ajal isegi mööbli peksmist,“ lausus Keldo.

Tema sõnul teeb EKRE teadlikku tööd selle nimel, et lüüa kõikuma inimeste usk parlamenti ja normaalsesse poliitikasse. Samuti märkis Reformierakonna fraktsiooni esimees, et varem või hiljem jõuavad riigikogu töö takistamise tagajärjed inimeste igapäevaellu.

„Näiteks esitasid EKRE saadikud mitusada sisutühja muudatusettepanekut eelnõule, millega taheti laiendada tööandja vabatahtlikku haigushüvitist lapseootel naistele. Samamoodi seisab obstruktsiooni tõttu juba mitmendat nädalat taastuvenergia kasutuselevõtu kiirendamist puudutav eelnõu,“ sõnas Keldo. Lisades, et mida rohkem aega edasi, seda enam selliseid näiteid kahjuks tuleb. „Riigikogu töö takistamisel on reaalsed tagajärjed, mis muudavad Eesti inimeste elu kehvemaks,“ nentis ta.

Parlamendis toimuvat kirjeldades märkis Reformierakonna fraktsiooni juht sedagi, et riigikogu tööd takistades on EKRE rikkunud jämedalt ka põhimõtet, mille kohaselt ei tooda välis- ja julgeolekupoliitikat sisepoliitilise maadejagamise ohvriks. „Eelmisel nädalal soovis EKRE lükata tagasi kõik eelnõud, mis puudutasid Eesti kaitseväelaste osalemist välismissioonidel,“ meenutas Keldo.

Keldo sõnul on koalitsioonil lahendused, mille abil obstruktsiooni vastu võidelda, et järgmise aasta riigieelarve saaks vastu võetud. „Olenemata sellest, kes on koalitsioonis või opositsioonis, peavad parlament ja riik saama toimida nii nagu põhiseadus ette näeb,“ ütles Keldo.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe kõne on täispikkuses leitav SIIT >>


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt