Riigikogu liikmed algatasid eelnõu valimis- ja kandideerimisea langetamiseks Euroopa Parlamendi valimistel

Uudis
|
10.04.2024

46 riigikogu liiget algatas Euroopa Parlamendi valimise seaduse muudatuse, millega soovitakse langetada valimisiga Euroopa Parlamendi valimistel 18. eluaastalt 16. eluaastale ja kandideerimisiga 21. eluaastalt 18. eluaastale. 

Eelnõu riigikogus üle andnud Reformierakonna fraktsiooni liikme Hanah Lahe sõnul on valimis- ja kandideerimisea langetamise eesmärk kaasata senisest enam noori inimesi Euroopa asjade arutamisse ja otsustamisse.

„Kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel on hääleõiguslike valijate iga juba langetatud 16. eluaastale. See muudatus on noorte seas positiivselt vastu võetud ja kasvatanud aktiivset valijaskonda,“ ütles Lahe.

Tema hinnangul puudub veenev põhjendus, miks peaks Euroopa Parlamendi valimis- ja kandideerimisea säilitama kõrgemana kui on kohalike omavalitsuste volikogude valimistel.

„Vähemalt 16-aastased noored on ka ise huvitatud ühiskonnaelus kaasa lööma. Samuti on nad saavutanud piisava haridustaseme, et mõista poliitilisi küsimusi ja nende otsuste mõju ühiskonnale. Neil on omandatud üldised teadmised demokraatia põhimõtetest ja kodanikuõigustest. Valimas käimine on kodanikuhariduslik praktiline kogemus koolis õpitud teoreetiliste teadmiste kõrvale,“ rääkis Lahe.

Ta lisas, et kui noored saavad varakult kogeda valimiste olulisust ja näha, kuidas nende osalus mõjutab poliitikat, on suurem tõenäosus, et nad jäävad ka hilisemas elus aktiivseteks kodanikeks.

Samuti loodab Lahe, et valimis- ja kandideerimisea langetamine suurendab noorte huvi poliitika ja Euroopa Liidu arengu vastu ning arendab noorte kriitilist mõtlemist, analüütilisi oskusi ja aktiivset kodanikurolli. “Samas on valimis- ja kandideerimisea langetamise kõrval siinkohal oluline roll ka kodanikuharidusel ning ühiskonnaõpetuse tundidel,” märkis Lahe.

Hanah Lahe selgitas veel, et kui riigikogu valimis- ja kandideerimisea langetamise heaks kiidab, saaksid 16-aastased noored hääletada ja 18-aastased kandideerida 2029. aasta Euroopa Parlamendi valimistel.

„Selle aasta juunis toimuvaid valimisi see muudatus veel ei puudutaks,“ täpsustas Lahe.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt