Reformierakond kutsub üles looma EL kaitsevoliniku ametikohta

Uudis
|
08.03.2024

Euroopa julgeoleku kindlustamiseks teeb Reformierakond oma Euroopa Parlamendi valimiste manifestis ettepaneku luua Euroopa Liidu kaitsevoliniku ametikoht ja anda Euroopa Liidus välja 100 miljardi euro väärtuses kaitsetööstuses kasutatavaid eurovõlakirju.

„Ukraina võiduks on vältimatult vajalik, et Euroopa panus kaitsesse kasvaks. Meie vastased on suurendanud oma kaitse–eelarveid kordades. Eesti on siin teenäitajaks. Kaitsepoliitika peab olema uue Euroopa Komisjoni üks prioriteete,” ütles manifesti koostamist juhtiv Yoko Alender. 

Tagamaks Euroopa Liidu ühtne ja tugev kaitsepoliitika ja tõhus kaitsetööstus ning eelarve ühishangeteks peab Reformierakond vajalikuks luua Euroopa Liidu kaitsevoliniku ametikoht ja väljastada kaitsevõlakirju. 

Yoko Alenderi sõnul on kaitsevoliniku roll riikide kaitsepoliitikate koordineerimine ja Euroopa kaitsetööstuse kooskõlaline arendamine, aga ka Euroopa Liidu kui terviku koostöö NATO ja kolmandate riikidega.  

Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees Urmas Paet märkis, et Euroopa kaitsevõime arendamine ja julgeoleku tugevdamine vajab süsteemset tähelepanu ja tegutsemist ka Euroopa Komisjoni tasandil. 

“Praegune selle teema jaotumine jupiti erinevate volinike vahel ei ole vastavuses tegelike vajadustega ja valdkonna olulisusega. On oluline, et ka liikmesriikidel ja NATOl oleks Euroopa Komisjonis konkreetne partner, kelle vastutusala on Euroopa kaitse ja julgeolek,” lausus Paet. 

Paet lisas, et Euroopa Komisjoni 27 liikmele on püütud luua erineva kaaluga ülesandeid, kuid Euroopa kaitsepoliitika on praegu üks tähtsamaid valdkondi, mis vajab täielikku pühendumist ka Euroopa Komisjonis. 

Reformierakond kinnitab 2024. aasta Euroopa Parlamendi valimiste programmilise manifesti 7. aprillil. 


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt