Eerik-Niiles Kross: Narratiivide sõda. Aitame ise kaasa venelaste püüdele tühistada Eesti Vabariik

Arvamus
|
26.02.2024

Vaenlaste terminoloogia sisestamine Eesti lugudesse on kognitiivse sõja salarelv. Sellega tegeles Nõukogude Liidu okupatsioon ja tema kollaborantkond aastakümneid. Vabadussõja asemel kodusõda, taluperemehe asemel kulak, metsavenna asemel muidugi bandiit. Sellist sõnakasutust on vanem põlvkond kogenud, kuid nooremad võivad langeda selle ohvriks süüdimatult, kirjutab Eerik-Niiles Kross, kes teises osas annab ka praktilisi soovitusi, mida teha.

Meie oluline ülesanne

Eesti strateegiline ülesanne on saavutada narratiivne suveräänsus. Kui meie oma lugusid paremini, veenvamalt, kuuldavamalt ja mis peamine, i s e ei räägi, kaotame oma iseseisvuse põhitagatise: meie liitlasühiskondade arvamuse, et meid on mõtet kaitsta, meie pärast on mõtet riskida kõrgema bensiinihinna ja Vene rakettide ohuga.

Lugude rääkimises oleme vähemasti isekeskis suhteliselt edukad, küll oluliselt vähem edukad eestivenelaste hulgas. Vabastajamüüt, Eesti vabatahtlikult Nõukogude Liitu astumise vale, «okupatsiooni ei olnud» väide, venelaste suure panuse jutt Eesti ülesehitamisse pärast sõda – kõik need domineerivad endiselt eestivenelaste seas. See on suur julgeolekurisk, aga mitte suurim.

Kognitiivses sõjas Venemaaga peab Eesti kõigepealt muretsema kolmel rindel.

Esimene rinne on jõuline panustamine «meie loo» kõlama jäämisele liitlasühiskondades. Eeldada, et kuna me oleme tublid, head ja edukad, siis sellest piisab meie poolt olemiseks, oleks ülim naiivsus. Ukraina toetamine on meidki palju aidanud, ent tööpõld on lõputu.

Dimensioonid on nii erinevad, venelastel on aastakümnetepikkune edumaa ja kuigi nad on viimasel kahel aastal kaotanud juurdepääse ja usutavust, on nende ressurss ja sihikindlus muret tekitav. 2022. aastal oli Vene propagandaeelarve kaks korda suurem kui Eesit kaitse-eelarve. Kvantiteediga me neid ei löö. Lööma peab kvaliteedi, täpse sihtimise ja usutavusega. Kui meie lugu ei ole leitav Vikipeediast telesarjadeni ja ajakirjandusest koolitundideni, oleme kaotajad.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt