Andres Sutt: tööstuses paistab ka helgemaid märke

Arvamus
|
11.02.2024

Kuigi ajakirjanduses levivad Eesti tööstuse kohta sünged sõnumid, on ka andmeid, mis viitavad, et sektor liigub kõrgema lisandväärtusega toodangu rajal, kirjutab endine ettevõtlus- ja IT-minister Andres Sutt.

Statistikaameti teate järgi tootsid tööstusettevõtted 2023. aastal püsivhindades 10,5% vähem toodangut kui aasta varem – see tähendab langust 14 aasta tagusele tasemele. See on tõsi, kui vaatame tööstustoodangu mahuindeksit, mis lihtsustatult näitab, mitu ühikut või tükki Eesti tööstus tootis.

Kui vaatame aga tööstustoodangu müügiindeksit, mis näitab, kui palju meile toodetud tükkide eest maksti, siis on pilt teine ja oluliselt optimistlikum. Müügiindeksi järgi oli Eesti tööstus 2021. aasta lõpu tasemel ehk tagasiminek on mitte 14, vaid 2 aastat ning 2022. aasta oli seejuures erakordselt edukas, mis andis kõrge võrdlusbaasi.

Teiseks on alates novembrist nii müügi- kui ka mahuindeksid tõusuteel, mis lubab julgemalt tulevikku vaadata.

Kolmandaks näitab statistika, et me saame väiksema mahu eest rohkem raha ehk toodame kallimaid asju.

See on samuti hea uudis, mis kinnitab, et Eesti tööstus on muutuses ja liigub kõrgema lisandväärtusega toodangu rajal.

 


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt