Maris Lauri: riigi eelarvepoliitika peab olema vastutustundlik

Uudis
|
19.10.2023

Riigikogu rahanduskomisjoni liige Maris Lauri ütles riigieelarve esimesel lugemisel, et 2024. aasta eelarve on samm üle võimete elamise lõpetamise poole.   

„Eesti riik elab üle oma võimete: viimastel aastatel on meie riigi püsikulud olnud oluliselt suuremad maksutuludest. Pidev ulatuslik puudujääk kiirendab riigivõla kasvu ja hakkab majandust koormama,“ ütles Reformierakonna fraktsiooni nimel kõnelenud Maris Lauri.

Endise rahandusministri sõnul ei saa üle võimete elamine pikalt jätkuda. „Eesti võlakoormus ei ole veel väga suur, kuid kasvab ülimalt kiiresti, kui me midagi ette ei võta. Mõistlik on pöörduda võimalikult kiiresti tagasi aruka eelarvepoliitika juurde. Vastasel juhul hakkavad võlausaldajad meile ühel hetkel dikteerima, millist eelarvepoliitikat ajame, millised maksud ja millised toetused. Nii juhtus omal ajal Kreekas,“ rääkis Lauri.

„Selleks, et elada võimetekohaselt, peame vaatama otsa kuludele ning mõtlema, kuidas riigi toimimist efektiivsemaks muuta, mis on vajalik ja mis mitte. Maksutõusud pole meeldivad, kuid on olukordi, kus neid on mõistlik teha. Kevadel Riigikogu poolt heaks kiidetud maksumuudatused parandavad järgnevatel aastatel riigi rahalist olukorda,“ sõnas Lauri.

Tema sõnul peaksid need poliitikud, kes soovivad riigi kulutusi suurendada, ütlema ka, kust selleks raha võtta ja kuidas katta praegune püsikulude puudujääk. „Kui aga ühel ajal nõutakse kulude kasvatamist, tulude vähendamist ja eelarve tasakaalu viimist, on tegemist rumalusega,“ märkis Lauri.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt