Kaja Kallas: julgeolek on Eesti jaoks eksistentsiaalne mõiste

Uudis
|
14.01.2023

Reformierakonna juht Kaja Kallas ütles täna erakonna üldkogul peetud kõnel, et ilma julgeolekuta ei ole Eestil mõtet rääkida muudest eesmärkidest.

“Julgeolek on Eesti jaoks eksistentsiaalne mõiste. Iga normaalne eestimaalane, kes hindab meie iseseisvust ja sini-must-valget lippu Pika Hermanni tornis, saab aru, et ilma julgeolekuta ei ole meil mõtet rääkida muudest eesmärkidest,” ütles Kallas.

Tema sõnul on Reformierakonna eesmärk ja lubadus lähima nelja aasta jooksul hoida Eesti kaitsekulutused 3% SKPst. “See on kahtlemata suur kulutus, aga see on meie vabaduse hind.

Me peame toetama Ukraina ühiskonda võitluses agressoriga kõigil tasanditel. Me ei saa selles konfliktis jääda neutraalseks, meie ei tohi seda barbaarsust vaikides pealt vaadata;” tõdes Kallas.

Peaminister peatus pikemalt vajadusel viia läbi rohereform. “Just praegu toimub kogu maailmas järjekordne tööstuslik revolutsioon. Ma räägin loomulikult rohereformist või olgem ausad – roherevolutsioonist,” ültes Kallas.

Ta selgitas, et ei looduses ega majanduses ole nii, et suured söövad väikeseid, vaid reegel on, et kiired söövad aeglaseid. “Seetõttu on ka Eestil, vaatamata oma väiksusele, tohutud võimalused olla selles käimasolevas tööstusrevolutsioonis võitjate poolel. Ma olen kindel, et kui tegutseme targalt, saab ka roherevolutsioonist meie edukuse tunnusmärk,” ütles Kallas.

“Poliitikutel ja riigil on rohereformis oma selge roll. Me peame looma seadusandliku raamistiku, mis soosib rohelisemaid tehnoloogiaid ning vajadusel olema valmis koos erasektoriga investeerima. Eelkõige aga ei tohi riik olla takistuseks ja pidurdajaks uute tehnoloogiliste lahenduse kasutuselevõtul. Energiasõjas ja rohereformi soodustamiseks on vaja planeeringuid menetleda sõjaaja kiirusega ehk senisest oluliselt kiiremini. Innovatsioon rohemajanduses tõstab Eesti majanduse konkurentsivõimet, parandab investeerimiskeskkonda ning kasvatab Eesti inimeste jõukust. Ikka selleks, et meie loodus püsiks ning jätkusuutlik majandus tagaks inimeste heaolu,” sõnas Kaja Kallas.

 


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt