Õnne Pillak: Mida uut toob parandatud automaks puuetega inimestele?

Arvamus
|
Õnne Pillak
|
27.07.2024

Ükskõik milline maksutõus või uus maks pole kunagi haavatavatele sihtgruppidele kerge. Suhtelise vaesuse näitajad on puudega inimestel oluliselt kõrgemad kui ülejäänud elanikkonnal. Seetõttu on algusest peale olnud selge, et puuetega inimesi tuleb sihiteadlikult toetada, et leevendada maksumuudatustega kaasnevaid raskusi. Et vajalikud otsused on riigikogus vastuvõtmisel nüüd, mitte sügisel, on ainult hea, kirjutab riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esinaine Õnne Pillak.

Käsikäes mootorsõidukomaksu eelnõu ettevalmistusega on algusest peale rahandusministeerium ja sotsiaalministeerium koos Eesti Puuetega Inimeste Kojaga arutanud erinevaid toetusmeetmeid, kuidas puuetega inimesi maksumuudatuste tuules toetada. Lõpuks jäi valikusse mootorsõidukimaksust vabastamine versus puuetega inimeste toetuste tõstmine ja abivahendite omaosaluse vähendamine.

Eelmise aasta lõpus lepiti kokku viimases: otsustati tõsta puuetega inimeste toetusi täiskasvanutele ja lastele ning vähendada omaosalust abivahenditele. Valiti lahendus, mis aitab suuremat hulka puuetega inimesi. Need muudatused koos mootorsõidukimaksu parandustega tulevad riigikogus vastuvõtmisele loetud päevade jooksul.

Tõsi, esialgses eelnõus oli maksuvabastus veel puuetega inimeste jaoks ümberehitatud autodele, kuid kuna maksuvabastus ei laienenud kõigile puuetega inimestele, siis jättis president mootorsõidukimaksu esialgu välja kuulutamata ja saatis riigikogule vigade parandamiseks. President leidis, et see pole kooskõlas põhiseadusega, kuna rikub puuetega inimesi puudutavas osas võrdse kohtlemise põhimõtet.

Vigade parandus sai tehtud ja kõikidele puuetega inimestele mõeldud toetusmeetmed saavad koos mootorsõidukimaksu eelnõuga vastu võetud.

Mis muutub?

Järgmise aasta juunikuust tõuseb raske puudega laste toetus 161,09 eurolt 180 eurole ja sügava puudega laste toetus 241,64 eurolt 270 eurole. Raske puudega tööealiste toetust ühtlustatakse 50 eurole. Olenevalt praegu määratud puudetoetusest tõuseb raske puudega tööealiste toetus kuni 15,22 eurot kuus. Kõige suurem muudatus puudutab sügava puudega tööealiste toetust, mis tõuseb 100 euroni. Neile inimestele tähendab see 46,3–56,53 eurost toetuse tõusu, sõltuvalt praegu määratud toetuse suurusest.

Samuti ühtlustatakse raske ja sügava puudega tööealise toetus kindlale summale ja keskmise puudega lapse ja tööealise puudetoetus ning vanaduspensioniealiste puudetoetused ümardatakse ülespoole. Muudatus mõjutab kõiki raske ja sügava puudega lapsi ja tööealisi inimesi.

Selleks, et mootorsõidukimaksu ja toetuste tõusu vahele ei jääks n-ö auku, siis jaanuarist juuni alguseni, kui eelduslikult on jõustunud juba mootorsõidukimaks, luuakse ühekordne mootorsõidukimaksu mõju leevendamise toetus puuetega inimestele. Raske puudega laste (sh harvikhaigustega laste) ühekordne toetus on 95 eurot, sügava puudega laste toetus 142 eurot, raske puudega tööealistel 60 eurot ja sügava puudega tööealistelt 250 eurot.

Koos toetuste tõusuga tõuseb abivahendite piirmäär ja väheneb omaosalus nii lastele kui täiskasvanutele. Samuti seotakse abivahendite kompenseerimine lahti puude raskusastmest või vähenenud töövõimest.

Praegu on abivahendid seotud puude raskusastmega. Puudeta laste puhul kompenseeritakse 50 protsenti ja tuvastatud puudega lastele 90 protsenti. Tööealistel sõltub kompenseerimine puude raskusastmest ja vähenenud töövõimest. Edaspidi hüvitatakse kõikidele lastele, kellel on tuvastatud abivahendi vajadus, abivahendid 90 protsendi ulatuses piirmäärast.

Kõikidele tööealistele, kellel on tuvastatud abivahendi vajadus, hüvitab riik abivahendi vajaduspõhiselt 40–90 protsendi ulatuses vastavalt abivahendite loetelule. Nagu öeldud, siis seotakse need soodustuste saamised lahti puude raskusastmest ja töövõime vähenemisest ja piisab inimese tegelikust abivahendi vajadusest, mille selgitab välja spetsialist, kes abivahendi tõendi väljastab.

Ma mõistan, et uue maksuga koos on soov saada rohkem soodustusi, sest on hulk inimesi, kelle toimetulek saab sellega pihta. Kuid paraku on riigi rahalised vahendid piiratud ja nii nagu oma koduses eelarves, tuleb ka teha riigieelarves valikud, et toetada sihipäraselt neid, kes on kõige keerulisemas olukorras.

Oleme soovinud leida toetusmeetmed, mis aitavad laiapindselt võimalikult paljusid puuetega inimesi, mitte ainult autoomanikke. Tööealiste puuetega inimeste toetused on väga pikalt seisnud paigal ning ainuüksi seetõttu on toetuste tõus ääretult vajalik. Et need vajalikud otsused saavad riigikogus tehtud nüüd, suvel, mitte sügisel, on oluline andmaks kindlustunnet puuetega inimestele, et oodatud toetuste tõus tuleb.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt