Madis Timpson: ööpäevaringne õendusteenus muutub abivajajatele paremaks

Uudis
|
09.10.2024

Riigikogus läbis täna esimese lugemise sotsiaalhoolekande seaduse muutmise eelnõu, millega soovitakse viia ööpäevaringse erihooldusteenuste õendusteenuse korraldamine üle Tervisekassale. Uus korraldus aitab sotsiaalkomisjoni esimehe Madis Timpsoni sõnul erihooldusteenusel viibivaid inimesi paremini aidata.

Sotsiaalkomisjoni esimees tõi välja, et muudatus puudutab pea 2500 inimest, kes saavad ööpäevaringset erihooldusteenust. Uus korraldus aitab Timpsoni sõnul erihooldusteenustel viibivaid inimesi kvaliteetsemalt aidata läbi ühtsete reeglite.

“Praegu ei ole õdede ülesannetele olnud selgeid juhiseid, mis tähendab, et abi kvaliteet on ebaühtlane. Väga haavatav sihtrühm inimesi, kes ööpäevaringsel erihooldusteenusel elab, väärib seda, et nad saaksid kvaliteetset abi, mida nad vajavad. Seepärast hakkavad õdede tööle ööpäevaringsetes erihoolekandeasutustes kehtima ühtsed reeglid ning samas hakkab olema ka võimalus teenust paindlikult kohandada nii teenuseosutajate kui ka inimeste vajadustele vastavalt,” rääkis Timpson.

Timpsoni sõnul plaanitakse aasta jooksul jälgida teenuse kasutamist, et hinnata, kas mõni ööpäevaringset erihooldusteenust saavate inimeste rühm vajab rohkem või vähem õe teenust.

“Eelkõige saab muutuse vajadust märgata teenuse kasutamise pealt ning kindlasti arvestatakse ka teenuseosutajate tagasisidega. Kui selgub, et vajadus õendustegevuste järele on suurem, on Tervisekassal võimalik selle eest tasuda teiste tervishoiuteenuste loetelus sätestatud teenuste (nt eriõe vastuvõtt, õe vastuvõtt, koduõendusteenus vms) kaudu,” täpsustas ta.

 


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt