Reformierakonna poliitiline avaldus: vene keele oskuse nõue peab pealinna töökuulutustest kaduma

Uudis
|
19.09.2024

Tänasel Tallinna Linnavolikogu istungil tegi Reformierakonna fraktsioon poliitilise avalduse — vene keele oskuse nõue peab Tallinna asutustest kaduma ning poliitiline kokkulepe selleks on vaja saavutada 2024. aasta detsembriks.

Avaldust toetasid Reformierakonna Tallinna piirkonna juht ning abilinnapea Pärtel-Peeter Pere, kõik RE fraktsiooni linnavolinikud, linnavolikogu esimees Toomas Kruusimägi, abilinnapea Viljar Jaamu, linnaosavanemad Sander Andla (Kesklinn) ja Doris Raudsepp (Pirita). Avalduse kandis volikogus ette fraktsiooni esimees ja Riigikogu liige Mati Raidma.

Jagame Reformierakonna poliitilist avaldust täismahus:

Tänasel istungil arutas Reformierakonna Tallinna Linnavolikogu fraktsioon koos Reformierakonda kuuluvate volikogu esimehe, abilinnapeade ja linnaosa vanematega  arenguid Tallinna eestikeelsemaks ja -meelsemaks ehitamisel.

Võtan arutelu kokku ühe lausega — Reformierakond tunneb muret keelepoliitika seisu üle meie linnaasutustes. 

Tänases Tallinna koalitsioonileppes on kirjas, et vaatame üle võõrkeeleoskuse kriteeriumid linna värbamisprotsessides. Samas näeme endiselt, kuidas linnaasutused nõuavad töökuulutustes kandideerijatelt vene keele oskust. Viimane näide pärineb Tallinna Linnatranspordi personaliotsingu kuulutusest, mis sisaldab konkreetselt vene keele nõuet. 

Avalik sektor peab näitama eeskuju ametliku keelekeskkonna kujundamisel et vene keel ei laiutaks riigis ega Tallinnas.

Kindlasti ei diskrimineeri me kedagi rahvus- või keelepõhiselt. Võõrkeelte oskus tuleb kasuks igale tööotsijale ja anname aru, et linnas on töövaldkondi, kus eestikeelset kvaliteetset tööjõudu napib. Lisaks arvame, et värbajad võivad vene keele oskust ka edaspidi hinnata tugeva argumendina tööintervjuul ja CVde sõelumisel, arvestades töövaldkonna või ameti eripära. Kuid vene keele oskus ei tohi kunagi olla nõue linna töökuulutustes ja otsustav argument kandidaadi tööle võtmisel.

Sellega seoses esitan meie fraktsiooni pöördumise ja üleskutse. Reformierakonna volikogu fraktsioon ühes erakonnakaaslastest volikogu esimehe, abilinnapeade ja linnaosa vanematega nõuab, et vene keele oskuse nõue kaoks linnaasutuste töökuulutustest. Pöördume nii koalitsiooni kui vähemasti osaliselt opositsiooni poole, et saavutada poliitiline kokkulepe 2024. aasta detsembriks, millega jõustuks linnasisene reegel, et üheski linnaasutuse ametnikku või spetsialisti otsivas töökuulutuses pole enam vene keele nõuet.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt