Kristo Enn Vaga: elutähtsate teenuste hulka lisanduvad ERR ja Levira

Uudis
|
18.09.2024

Riigikogus teise lugemise läbinud hädaolukorraseaduse eelnõuga lisanduvad elutähtsa teenuse osutajate ringi ka Eesti Rahvusringhääling ja AS Levira. Muudatusega tugevdatakse riigi toimetulekut ja tagatakse info edastamine ka kriisioludes.

„Elutähtsate teenuste toimepidevus peab olema tagatud igal ajal, sest sellest sõltub elanikkonna toimetulek ning valmisolek vajadusel ohtudele reageerida,“ selgitas riigikaitsekomisjoni liige Kristo Enn Vaga.

Vaga sõnul plaanib parlament hädaolukorraseaduse muutmisega lisada elutähtsa teenuse osutajate hulka ka rahvusringhäälingu infoedastuskanalid ja selleks vajaliku ringhäälinguvõrgu teenuse, mida tagab AS Levira. 

“Kriiside ajal on usaldusväärse info edastamine võtmetähtsusega. Riigi roll on tagada katkematu info liikumine, et inimestel oleks kindlus just eriti kriitilistel hetkedel,“ rõhutas Vaga.

Vaga toob välja, et täiendavalt lisatakse elutähtsate teenuste nimekirja ka lennuväljade, aeronavigatsiooniteenuse, avaliku raudtee ja sadamate toimimine, toidu ja ravimitega varustamine ja perearstiabi kättesaadavus.

Kristo Enn Vaga sõnul jõuab riigikokku peatselt arutusele ka valmisolekuseadus, mis määratleb paremini kogu kriisijuhtimise mehhanismi. „Selle eelnõu rakendamine on samm Eesti ettevõtete suurema kriisikindluse suunas. Seni on elutähtsa teenuse toimimise õigusruum asümmeetriliste ohtude ja sõjalise kaitse kontekstis olnud pealiskaudne. Eelnõu rakendamine rõhutab ka sellisteks ohtudeks valmistumise tähtsust,“ rääkis Vaga.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt