Õnne Pillaku kõne Reformierakonna üldkogul 08.09.2024

Arvamus
|
Õnne Pillak
|
08.09.2024

„Kui ma jõuan Riigikogus õigesse ruumi, siis on juba hästi. Oluline on leida üles Reformierakonna fraktsioon. Siin see ongi, nüüd ei saa enam midagi valesti minna…“

Armsad erakonnakaaslased!

Nii mõtles Reformierakonna uus konsultant, 23-aastane Õnne Pillak oma esimesel tööpäeval Riigikogus. Ja ometi… Kohvi jaoks vett tooma sattus see noor uljaspea meeste tualetti, kus esimese hooga tahtis tema meelest vales ruumis olevad mehed välja saata. Aga tuli välja, et vahel, väga harva, võib hoopis naine vales kohas olla. See päev ei lähe mul meelest kunagi.

Aasta siis oli 2006 ning meie fraktsioonis oli 19 liiget, keda juhtis Jaanus Tamkivi.

Nüüd on meid fraktsioonis kokku rekordilised 39 saadikut. Need, kes koosolekule viimasena saabuvad, peavad silmi kissitama, et pilgeni täis ruumis endale horisondilt istekoht leida. Aga tulijat alati märgatakse ning igaüks võib kindel olla, et kuskilt viipab kolleegi käsi või paar ja osutab sellele ainsale vabale toolile. Nii me õlg õla kõrval koos töötame ja igaühe jaoks on koht, kuhu ta on oodatud ja kus tal on täita oma roll.

Head sõbrad,

Aastad on läinud, meie fraktsioon on oluliselt kasvanud ja uljaspäisest noorest konsultandist olen aastatega teie usalduse toel kasvanud Reformierakonna fraktsiooni uueks esinaiseks. Üks püsib muutumatu – see, et me oleme meeskond. Meie seas on valdkondade eksperdid, me toetame ja täiendame üksteist ning me seisame kindlalt selle eest, mida peame Eesti jaoks õigeks.

Meeskonnatunne on oluline, sest nagu teevad meie kolleegid valitsuses, nii tuleb ka meil Riigikogus langetada keerulisi otsuseid. Lähiminevik on näidanud, et opositsioon ei tee oma räuskamisega seda meile pehmelt öeldes kergeks ja tuleb toime tulla väga kurnavate olukordadega. Ega keerulised otsused kipu ka reitingutele kõige tervislikumalt mõjuma. Me teame seda kõike.

Aga me teame ka, et meil ei ole valikut. Praegu on aeg, kui tuleb langetada otsuseid, mis määravad Eesti tuleviku. Selliseid olulisi otsuseid ei tohi teha lihtsama vastupanu teed minnes ega populaarsusest lähtudes. Me hoiame kokku ja oleme koos valmis minema oma veendumuste eest kasvõi läbi seina. Olgu selleks omal ajal vanemahüvitise loomine, kaitsekulude tõstmine alguses 2%-le ja nüüd juba üle 3% SKPst, kindlalt korras riigirahanduse eest seismine või eestikeelsele õppele üleminek.

Sügisel ootavad meid eest arutelud riigieelarve ja riigieelarve strateegia üle, debatid julgeolekumaksu üle, mis on vaja vastu võtta. Tulised saavad olema vaidlused vanemahüvitise ja üksi elava pensionäri toetuse muutmiseks. Need on vaid mõned näited. Kuid kindel on see, et ees ootavad vajalikud otsused julgeolekus, et tagada Eesti kindel ja turvaline tulevik või möödapääsmatud muudatused sotsiaalvaldkonnas, need arutelud ei tule lihtsad, sest lihtsaid lahendusi ei ole.

Kuid kui headel aegadel EKREIKE valitsus ning Isamaa ja EKRE rahandusministrid ei osanud koguda ja eelistasid raisata, siis nüüd peamegi kogu Eesti rahva ja ettevõtjatega nende vigu parandama. Eesti tuleviku ja oma laste nimel tuleb meil riigi rahaline seis korda saada.

Juba näeme, et iga muutus teeb ühiskonda hellaks ja opositsioon kasutab seda ärevuse õhutamiseks ära. Meie ülesanne on pakkuda tasakaalu ja selgitusi. Et inimesed mõistaksid valikuid ning otsuste hädavajalikkust ning saaksid tagasi rahu ja tulevikuks kindluse.

Kallid erakonnakaaslased,

Kohalike omavalitsuste valimisteni on jäänud napp aasta, üks kuu ja mõned päevad peale. Meie ülesanne on ka olla toeks oma omavalitsusjuhtidele ja piirkonna inimestele üle Eesti, et nad oskaksid riigis tehtud otsuseid selgitada ja küsimustele vastata.

Meil on üle Eesti väga võimekad ja pühendunud inimesed, kes tunnevad kohalikku elu. Toompeal oleme riigis käepikenduseks neile. Koostöö meie piirkondade ja omavalitsusjuhtidega üle Eesti on väga oluline. Kutsuge meid külla, me tuleme! Andke teada meile oma rõõmudest, väljakutsetest ja sellest, kuidas saame teid aidata. Omavaheline suhtlus on see, mis teeb kogu Eestit Tallinnast Ida-Viruni tugevamaks ja kindlamaks.

Sügis läheneb ja homme algab Riigikogu uus istungjärk. Kui eelmise koosseisu lõpus tundus, et enam hullemaks minna ei saa, siis oma mõtetega tuleb olla ettevaatlik – saab hullemaks minna ja läks. Opositsiooni räuskamine ja kius oli kõrvulukustav ja lõhkus ühiskonda. Ma loodan, et nad mõistavad seda ka ise, Riigikogu tasalülitamine lõppeb ja eesolev poliithooaeg saab olema viisakam. Meie peame Riigikogus olema eeskujuks.

Armsad sõbrad,

Reformierakond on meeskond, kellega on kõik võimalik.

Me julgeme teha otsuseid, mis ei pruugi olla populaarsed, kuid on hädavajalikud selle jaoks, et Eesti riigi tulevik ning Eesti inimeste ja majanduse käekäik oleks kindel. Usun, et seda pikas perspektiivis ka nähakse ja hinnatakse.
Hoiame üksteist!

Aitäh!


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt