Ülle Rajasalu: kas sotsid tahavad, et Lasnamägi jääkski venekeelseks kantsiks?

Arvamus
|
28.08.2024

Sotside väljavalitud kandidaat Lasnamäe linnaosavanema kohale on oht, et vähemasti Lasnamäel jätkub kõik nii nagu ikka. Eestikeelsele haridusele ülemineku õnnestumine on seetõttu ohus.

Kõigest kuu aega tagasi kirjutas Julianna Jurtšenko – siis veel Keskerakonna liikmena: „õpetajad pole süüdi, et siiani keegi neilt keelt ei nõudnud“ ja et üleminek eestikeelsele haridusele tuleb peatada või ära jätta.

Vägagi kaheldav, et Jurtšenko maailmavaade on läbinud täieliku muutumise erakonnavahetusega. Kas sotsid on pealinnas aga mujalgi vägisi muutumas uueks Keskerakonnaks? Või on erakonna pink hääbunud tõesti sedavõrd lühikeseks, et oma inimesi ei kõlba määrata vastutusrikastele positsioonidele?

Kui Keskerakonnast sotsidesse üle hüpanud Vladimir Sveti avaldused Ukraina ja Krimmi asjus olid aastate tagused, ja ta andis nüüd vähemasti selged vastused, siis Jurtšenko kritiseeris Eesti riigi üht kõige olulisemat muutust selsamal suvel. Tuletagem meelde, mida Jurtšenko ütles – õpetajad pole süüdi, riik on süüdi. Riik on süüdi, et siin aastaid elanud inimesed ei suutnud ise Eesti riigis ära õppida eesti keelt, iseseisvalt. Ja et riigil tuleb peeglisse vaadata, mitte umbkeelsetel õpetajatel.

Milline jama!

Eesti riik on taas vaba olnud ühtepanu 33 aastat. Eesti Vabariik kestab 1918. aastast. Siin on riigikeel ja ametlik keel eesti keel, mitte vene keel. See vabandus ei päde, et siin elav inimene ei suutnud keelt ära õppida, kui mitmed ukrainlased ja teistegi rahvuste esindajad on näidanud, et piisab mõnest kuust eesti keele rahuldaval tasemel ära õppimiseks.

Kui Jurtšenko soovibki nüüd sõnu tagasi võtta, siis sellest ei piisa. Meil on vaja lihtsas ja selges keeles vastuseid, kas eestikeelset haridust on vaja või mitte, kas praegune reform riigis ning Tallinna linnavalitsuse ambitsioonikas tegevuskava kõlbab või mitte. Kas Eesti okupeeriti või mitte? Kas eestlane peab oskama vene keelt või venelane eesti keelt? Kas Tallinnas võiks ka edaspidi hakkama saada ilma hea eesti keeleta?

Fakt on, et üleöö tekkis oht, et Eesti kõige rahvarohkemas piirkonnas Lasnamäel jätkub kõik nii nagu vanaviisi — venekeelse ja -meelse „riik on süüdi, mitte meie!“ mõttelaadiga.

Ja sotsid on selles süüdi.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt