Mart Võrklaev: Eesti riiklikud võlakirjad on hädavajalikud! Need aitavad nii üksikisiku kui ka riigi majanduslikku seisu parandada

Arvamus
|
Mart Võrklaev
|
16.07.2024

Kokkuvõttes saavad riiklikest võlakirjadest kasu nii Eesti inimesed, riik kui ka kohalik kapitaliturg. Küll aga tasub meeles hoida, et ka võlakiri on laen, mis tuleb andjale kindlaks määratud ajaks koos intressiga tagasi maksta.

Eesti jaeinvestoritele suunatud riiklik võlakiri on viimastel kuudel olnud pea iga teise inimese meelel või keelel kas maksutõusu või laenuvõtmise alternatiivina või patriotismi mõõtmise termomeetrina.

Võlakirjade vajadust on välja öelnud erinevad arvamusliidrid ja hiljuti läbi viidud avaliku arvamuse uuring näitas, et iga neljas Eesti inimene kaaluks riikliku võlakirja ostmist. Aeg on küps, sest riigikaitse ja majandus vajab täiendavat tuge.

Seega peatselt, pärast aasta jagu ettevalmistusi, on igal Eesti inimesel võimalik panustada oma riiki ehk lihtsustatult öeldes anda riigile laenu ja teenida sellelt kindlat intressitulu.

Eesti majapidamiste hoiuste jääk on rekordtasemel, ületades märtsis esmakordselt 12 miljardi piiri ja olles aastases kasvus euroala kõrgeim. Kolmandik sellest summast seisab aga arvelduskontodel teenides sisuliselt nullilähedast intressi. Tark on see raha kindlat tootlust teenima panna ja tark on riigil inimestele seda võimalust võlakirja näol pakkuda. Häid põhjuseid selleks on mitmeid.

Kõigil on võimalus panustada

Esiteks saab riiklike võlakirju ostes sõna otseses mõttes investeerida oma kodumaasse. Eesti riik on alates Covid-19 kriisi algusest aktiivsemalt emiteerinud nii pikaajalisi kui lühiajalisi võlakirju välismaistele fondidele ja kutselistele investoritele, aga kunagi varem pole saanud sellest osa meie kohalikud jaeinvestorid.

Olgugi et oleme riigikaitsesse panustamisel eesrindlikud, tuleb meil oma vabaduse kaitsmiseks veelgi rohkem pingutada ja täiendavaid vahendeid juurde saada.

Vajadus muudeks investeeringuteks on samuti püsiv ja kasvav, muuhulgas nii energeetikas, IT- ja küberkaitse kui ka teede ja raudteede valdkonnas. Kuna riigil olemasolevatest vahenditest jääb puudu, tuleb laenu võtta. Läbi riigi võlakirjade saabki iga kodanik anda oma panuse ning näidata üles usku ja toetust Eesti riigile. Me oleme väike, kokkuhoidev ja üksteist abistav rahvas ning koos tehes suudame palju ära teha.

Madalad riskid ja kindel tootlus

Kui riik kaasab võlakirjadega täiendavaid vahendeid, siis kohalik investeerimiskeskkond rikastub uue instrumendi näol. Riiklik võlakiri annab võimaluse teha oma esimesed sammud investeerimismaailmas. Tähtajalise hoiuse kõrval on võlakiri madalama riskitasemega, stabiilse tootlusega ja likviidsem, sest sellega saab kaubelda Tallinna börsil ehk neid vajalikul hetkel maha müüa või hoopis juurde osta. Võlakirjaga kaasneb ka riigigarantii, millest enam kindlamat tagatist olla ei saagi.

Huvi võiks see pakkuda ka juba kogenud investorile, kes soovib oma portfelli hajutada madalama riskiga instrumentidesse ja lähiajal tõenäoliselt langema hakkavate hoiuse intresside kõrval kindlustada pikemaajalisem fikseeritud tootlus.

Kohalik kapitaliturg ja majandus elavneb

Kapitalituru arendamisest on räägitud aastaid ja vajadus selle järele on endiselt. Koostöö finantssektoriga on siinkohal oluline, kuid ka riik ise saab selleks vajalikke samme astuda ning üks viis selleks riigiettevõtete börsile viimise kõrval ongi riiklikud võlakirjad. Aktiivne osalemine kohalikul turul aitab siia meelitada ka välisinvestoreid, suurendades seeläbi investeeringute voogu Eestisse.

Laenatud rahaga kaitsevõimesse panustades ja vajalikke investeeringuid tehes saab tuge majandus. Vähem oluline ei ole ka see, et kohalikele jaeinvestoritele suunatud riigi võlakirjade puhul jääb inimeste teenitud intressitulu Eestisse.

Kokkuvõttes saavad riiklikest võlakirjadest kasu nii Eesti inimesed, riik kui ka kohalik kapitaliturg. Küll aga tasub meeles hoida, et ka võlakiri on laen, mis tuleb andjale kindlaks määratud ajaks koos intressiga tagasi maksta. Olenemata sellest, et Eesti laenukoormus on veel väike (aga selle kasv üks kiiremaid), tuleb riigil olla laenamisel ja laenuraha kasutamisel vastutustundlik.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt