Maarja Metstak: Kas peaksite oma peret üleval kiirlaenudega? Valitsuse kärpekurss on õige

Arvamus
|
Maarja Metstak
|
30.05.2024

Naeruväärne on kuulda selgitust, et kärpida on vaja alles järgmist aastat, mitte jooksvat, kirjutab ettevõtlusnõustaja Maarja Metstak.

Kiirlaenuga oma pere eelarvet ülal ei peaks. Lõtvade eelarvereeglite puhul on just see paralleel, mis tõmmata laenude kulukusele, mida riik peab tänases olukorras võtma. Seega on asunud valitsus laeva nina õiges suunas pöörama. Juba eelmisel aastal otsustati mitmed kärpemeetmed, kuid nendest ei piisa.

Kõigi panus loeb

Naeruväärne on kuulda selgitust, et kärpida on vaja alles järgmist aastat, mitte jooksvat – tegemist on püsikuludega ehk järgmisel aastal oleks kärpearutelu all samad kuluread, mis praegu. Seega, praegu alustamine on ainuõige lahendus ning mitmete maksude suurenemise juures on maksumaksja ootus, et enne raha juurdeküsimist on tehtud ka kõik kokkuhoiuharjutused ära. Valitsus jõudis kokkuleppeni, kuid ka riigikogu peab selle kinnitama.

Ootused teenuste kvaliteedile ja riigitöötajate palkade kasvule on tugevad, kuid me ei saa maksta proportsionaalselt rohkem palka õpetajatele, politseile, päästjatele, kui me riigieelarve struktuuris ei tee selleks vajalikke muudatusi. Samuti on hüppeline riigikaitsesse kuluvate vahendite hulk.

Korras riigieelarve ei ole ainult Mart Võrklaeva ja Kaja Kallase ülesanne, sellesse peavad andma oma panuse kõik. Kuigi tehakse etteheiteid, et Reformierakond peab riiki Exceli-tabelis, siis ma ei mõista seda etteheidet.

Parem on otsustada ise, kui lasta seda teha teistel

Riigi ülesanne on korraldada neid aspekte meie elust, mida on mõistlik koos teha, ning me paneme kõik sellesse oma rahalise panuse. Riigi ülesanne on vaadata, et meie ühine rahakassa püsiks tasakaalus ning teenused oleksid otstarbekalt korraldatud.

Ärgem unustagem, et samamoodi, nagu need on meie kõigi ühised rahalised vahendid, on miinuse puhul tegemist meie kõigi ühise laenuga, mis tahab tagasimaksmist ning millega kaasneb intressikulu.

Reformierakondlastele on korras riigirahandus südameasi ning see on ka meie ühine kokkulepe, et odavast populaarsusest olulisem on meie otsuste tegelik mõju ja vastutus riigi toimetuleku ees. Parem on teha need otsuseid ise, sest vastasel juhul tehakse ELi eelarvereeglite jätkuva rikkumise korral neid juba meie eest. See aga tähendaks, et me ei otsusta enam ise rakendatavate meetmete üle ning sellisel juhul poleks välistatud näiteks ka lastetoetuste või pensionide ulatuslik kärpimine.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt