Marko Mihkelson: Zelenskõi visiidi ajastus on sümboolne

Arvamus
|
11.01.2024

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi visiit Eestisse ja teistesse Balti riikidesse on eeskätt siiras tänuavaldus meie inimeste suure solidaarsuse ja toetuse eest, mida oleme Ukrainale osutanud laiaulatusliku sõja puhkemisest saadik üle-eelmise aasta veebruaris. On väga sümboolne, et Zelenskõi teeb visiidi just praegu, millal Ukraina vajab nii hädasti lääneriikide toetuse püsimist ja selle viimist uuele tasemele. Nii nagu Ukrainale nii ka meile pole selles sõjas muud eksistentsiaalset alternatiivi kui võit.

Balti riigid on seisnud Ukraina kõrval ja lääneliitlaste seas toetust sütitades alates Venemaa agressiooni algusest 2014. aasta veebruaris. Viimase kahe aasta vältel on Eesti, Läti ja Leedu andnud igaüks eraldi Ukrainale sõjalist ja majanduslikku toetust enam kui 1,6 protsenti SKPst. Näiteks Ameerika Ühendriikidel on vastav näitaja 0,33 protsenti SKPst. Eesti on seejuures teinud oma liitlastele ettepaneku suunata Ukraina võidu nimel sõjalise abi andmiseks eelolevatel aastatel vähemalt 0,25 protsenti sisemajanduse kogutoodangust igal kalendriaastal.

Lisaks eeskuju näitavale vahetule abile on Balti riigid ja sealhulgas Eesti olnud ja jätkuvalt on Ukraina järjekindlamad toetajad rahvusvahelisel tasandil, koondades diplomaatilise tegevuse kaudu toetust Ukraina lõimimiseks Euroopa Liidu ja NATOga ning Venemaa agressiooni rahvusvaheliseks vastustamiseks.

Zelenskõi visiidi käigus on üheks olulisemaks teemaks lähiaegade prioriteedid rahvusvahelise toetuse hoidmisel Ukrainale ning ühtsema võidustrateegia kujundamine. Pole kahtlust, et selle sõja lõpptulemustest sõltub otseselt nii Balti riikide edasine saatus kui ka laiemalt väikeriikide erikaalu arvestava reeglitepõhise maailmakorra püsimine. Seetõttu on väga oluline, et Balti riigid kooskõlastavad Ukraina presidendi ja teda saatva delegatsiooniga kõik need olulisemad diplomaatilised pingutused, mis peaksid meie navigeerima läbi alanud aasta keeruliste väljakutsete.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt