Tsiviilisikute saatus ei huvita

Venemaa seisukohast võttes on Hamasi-Iisraeli konfliktil odav ja potentsiaalselt efektiivne muster. Pole vaja omada eriti suurt fantaasiat, et ennustada, milline saab olema Iisraeli vastus. See saab olema jõuline ja verine ning see on see, mida putinistid tahavad.

Loomulikult tekib küsimus, kas Hamas ei näinud ette, et see seab ohtu Gazas elavaid inimesi. Loomulikult nägi, ent nagu Vene Föderatsiooni võimureid, ei huvita ka Hamasi tsiviilisikute saatus. Vastupidi, tsiviilohvrid on taotluslik ja kooskõlas mõlema terroristliku kultuuriruumi brutaalse käitumisnormiga. Ründajate näol on paljuski tegemist ajupestud libamärtritega, kelle huvides on Allahilt oma neitsid kätte saada. Nendele on tsiviilohvrid ohverdus eelmainitud egoistliku eesmärgi nimel.

Planeerijad, sh Kreml, näevad tsiviilohvritega kaasnevaid mõjusid teise nurga alt. Nemad saavad suurepäraselt aru, et mitte kõik ei ole märtrid, vaid emotsioonidega inimesed, kes erinevatel põhjustel − olgu need siis religioossed, ideoloogilised või perekondlikud − reageerivad nii Iisraeli kui ka Iisraeli toetavate riikide suhtes valuliselt ning destabiliseerivalt. Emotsioonid, eriti grupikontekstis, on hõlpsasti manipuleeritavad ja sepistavad kasvulava uute märtrite värbamisele. Rahutused võivad kanduda ja ilmselgelt kanduvadki üle ka märkimisväärse moslemikogukonnaga Euroopa riikidesse. Igatahes on oodata turbulentsi.

Tehnoloogia ülehindamine maksis kätte

Loomulikult on paljudel küsimus, kuidas Iisraeli relvajõudude luureagentuur Aman niivõrd suure läbikukkumise osaliseks sai. Eks aega annab arutust, kuid mõningaid järeldusi saab teha ka nüüd. Esiteks alahinnati vastast, teiseks alahinnati inimfaktorit ja ülehinnati tehnoloogiat. Viimastel aastatel vähendati inimjõudu, sh inimluuret HUMINT lootuses seda asendada sensorite, kaamerate ja mehitamata statsionaarsete relvasüsteemidega. Hamasi koordineeritud droonirünnak hävitas või neutraliseeris ligikaudu 350 tehnilist ühikut ja olemasolev inimkomponent ei olnud võimeline adekvaatselt rünnakule reageerima.

Mis edasi? Tegelikult ei ole Iisraeli riigijuhtidel palju valikuvariante ja maaväe operatsioon Gaza sektoris on peaaegu vältimatu. Midagi meeliülendavat siin ei ole, see saab olema suhteliselt suurte ohvritega sõjategevus, kus mõlemad pooled kannavad kaotusi. Paraku on Hamasi terroristid oma tegevused varjestanud inimkilbi taha, mis teeb sõduri töö väga keeruliseks ja seab ohtu mitte ainult Gaza sektori elanike, vaid ka Iisraelist röövitud pantvangide elu.

Kuigi toimuv on geograafiliselt kaugel, oleme me kõigist neist tapatalgutest mõjutatud. Tegelikult annab Lähis-Idas ja Ukrainas toimuv piisavalt õppetunde, et neid rakendada nüüd ja praegu ka meie riigikaitse ajakohastamiseks. See on võimalik, kuid mitte lihtne. Selleks tuleb rakendada mõttejõudu, kaasata ekspertiisi ja tulla mugavustsoonist välja. See on meie ühine kohus, et tagada riigi ja rahva püsimajäämine ning rahu Eesti Vabariigi põhiseadusega kehtestatud rahvuslike väärtustega kooskõlas.