Pärtel-Peeter Pere: Tallinna venestamine peab lõppema

Arvamus
|
19.10.2023

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ehitab oma kohalike valimiste kampaania üles eestikeelse hariduse vastasele võitlusele, kirjutab riigikogu liige Pärtel-Peeter Pere (RE).

Kõlvart ehitab venekeelsete laste tulevikule klaaslage ja ähvardab panna eestikeelsed lapsed venekeelsesse kooli. Need on piisavad põhjused linnapea umbusaldamiseks.

Tallinn linna eelarvestrateegias 2024–2027 pole ridagi eestikeelsele haridusele üleminekust. Tegime muudatusettepaneku lisada konkreetsed numbrid. Linnavalitsus lükkas ettepaneku tagasi. Eestikeelset riigigümnaasiumit Tallinna linn Lasnamäele ei soovi, sellepärast jäi see tänavu ka ehitamata

Konkreetne ja hea viis takistada on venitada kooli ehituseks vajaliku detailplaneeringuga. Ja Tallinn planeeringuid venitada rohkem kui tosinaks aastaks juba oskab. Mis sest, et abilinnapea Kante enda sõnul tuleb Lasnamäele lähiaastail luua tuhat gümnaasiumikohta. Eks linn loob selle ise: venekeelsena, mõistagi: muidu langeb ju hariduse kvaliteet. Meenutuseks, Narvas valmis tänavu kaks riigigümnaasiumit, õpetajad ja tugipersonal on leitud ning õpilasedki on kohal.

Ühe Eesti Vabariigi erakonna esimees saaks hoopis öelda: viime ellu põhiseadust ja õpetame igale siinsele lapsele riigikeelt, et elu oleks parem. Et ta saab aru, et 75 protsenti muukeelsete laste vanematest tahab hiljemalt algklassides eestikeelset õpet oma võsukestele (Integratsiooni monitooring, 2020).

Kõlvart ehitab oma kätega klaaslage venekeelsetele lastele. Ta võiks ju venekeelse elanikkonna arvamusliidrina seda lõhkuda, kui ta päevast päeva käiks ja räägiks koolides, raadios ja teles ning ütleks: õppige, lapsed, õppige eesti keeles, see on tulevik. Aga ei. Selle asemel on Kõlvart venekeelse Eesti ja Tallinna ehk pealinna venestamise eest võitleja: vene keeles ilmuvad kõik ametlikud teated, kutsed, linna propaganda ja teated sotsiaalmeedias. See kõneleb selget keelt: rääkige vene keeles ja teiega räägitakse vene keeles. Äkki loosib Kõlvart välja lastele tuusiku Seligeri laagrisse?

Nüüd poeb linnapea laste selja taha, öeldes, et eesti emakeelega lapsed hakkavad käima venekeelsetes koolides. Ta hirmutab inimesi. See on tülgastav, kui kasutada Sergei Metlevi sõna.

Vene partei vene linnas

Kõlvarti russkii mir töötab ja saab muudkui hoogu juurde. Nii nagu jätkub tema eestvõttel de facto pealinna venestamine. Aina jultunumalt räägitakse poodides ja haiglates töötajatega vene keeles. Ei noored ega vanad kullerid ja taksojuhid suvatse isegi üht sõna eesti keeles ütelda.

Tagajärjeks on okupatsiooniajal süstemaatiliselt loodud Stockholmi sündroomi süvendamine: õpetame töötajatele vene keelt, selmet ajada selg sirgu ja rääkida eesti keeles ning nõuda seda teistelt. Eestlased kolivad lähivaldadesse, sest linn on kaoses, kesklinna kortereid ehitada ei lasta, varsti ei saa enam eestikeelses koolis isegi mitte õppida. Kõlvarti jaoks on see muidugi horošo. Ülejäänute jaoks on see horrorshow, kui kasutada kirjanik Anthony Burgessi sõna kultusteosest «Kellavärgiga apelsin».

Kõlvarti juhtimisel käib Keskerakonna muutmine vene munitsipaalerakonnaks. Kõlvarti saamine Keskerakonna esimeheks on toonud kaasa Ida-Virumaal Katri Raiki kukutamise idameelsete konsolideerimise toel. Kohtla-Järvel oli katse teha samamoodi: kukutada korruptsiooni ja kremlimeelsusega võitlev linnavalitsus. Nüüd kuuleme pealinnas ähvardust panna eestikeelsed lapsed venekeelsesse kooli.

Sõnum on klaar: riigireetmises süüdistatud Petersoni ja tema KOOSi pole vaja, Kõlvart hoolitseb kõige eest ise. Kõlvarti valik on talle loogiline: kremlimeelsete turg tuleb konsolideerida. Siit ka üha selgem positsioneerimine. Eestikeelsetele saab hiljem rääkida sovetlikku «sport on rahu» juttu: Tallinn pole asjata Euroopa spordipealinn 2025.

Opositsiooniliidrina ega -tegijana teda riigis ei nähta ega taheta, seal on Helme ja Reinsalu. Tallinnas on Kõlvart maksumaksja rahaga rikas, ostes toimetustest eetriaega ja saateid, ja on riigis asuva riigi, enklaavi valitseja. Nii ta Savisaare pärandit au sees hoiabki. Nagu ta kohe pärast esimeheks saamist lubas.

Eestikeelse hariduse vastu olek saab olema Kõlvarti põhiloosung 2025. aasta kohalikel valimistel. Tema juhitavast Keskerakonnast on juba saamas itta ja minevikku vaatav partei, mis vastandub Edgar Savisaare kombel Eesti Vabariigile. Protestihääli saab alati kõige eest korjata, kui ennast protestiparteiks teha. Ka eestikeelse hariduse vastu olles. Lihtne on asi kraavi keerata ja siis kahe aasta pärast näidata, et: näete, see ju ei tööta.

Eestikeelsele õppele üleminekust võidab kogu Eesti ühiskond. Linnavalitsus, mis töötab sellele vastu, tuleb ametist vabastada.

 


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt