Eerik-Niiles Kross: lähtuma peaks omanikust, mitte numbrimärgist. Seda vähemalt õigusriigis

Arvamus
|
Eerik-Niiles Kross
|
15.09.2023

Loodetavasti olen ma millestki valesti aru saanud. Kas siseminister tõepoolest soovib hakata kõiki Eestis leiduvaid Vene numbrimärgiga autosid konfiskeerima? Sõltumata nende omanikest ja Eestisse saabumise asjaoludest? Hingake paar korda sisse ja mõelge veel.

Kui auto omanik viibib Eestis legaalselt ja auto on saabunud Eestisse legaalselt? Näiteks, kui me oleme andnud Venemaalt lahkujale või põgenejale humanitaarviisa või poliitilise varjupaiga ja ta on saabunud siia oma autoga. Kui isikul on mingisugune viisa, mis ei anna talle võimalust autot Eesti registrisse võtta? Või kui isik on lükanud auto ümberregistreerimise edasi, kuna tal pole raha makse maksta.

Muidugi, kui auto on toodud sanktsioone rikkudes siia müügiks või on see toodud muul moel ebaseaduslikult või kuulub auto sanktsioonide all olevale putinistile. Äkki on siin mõni selline. Laske siis käia.
Aga lauskonfiskeerimine „Vene sõjamasina nõrgestamiseks“, kuna me tänasest enam ei luba Vene numbrimärkidega autosid sisse?

See on ju kurat teab mis. Õigusriiklik see igatahes ei ole. Ja õiglane see ka ei tundu.

Isegi kui keegi sõidab siin Vene numbrimärkidega autoga tõepoolest demonstratiivselt, hoiabki autot Vene registris (mis ei tohiks olla pikalt võimalik), siis sellisel alusel eraomandit konfiskeerima hakata on ju täielik stalinism. Vähemalt juhul kui pole antud võimalust auto ümber registreerida.

Võimaldame sellised autod võtta Eesti registrisse, anname neile kasvõi valge-sini-valgete lippudega numbrid, kehtestame mingi üleminekuperiood, lähtume auto omanikust, mitte numbrimärgist. Inimesest tuleb lähtuda, alati ja eranditeta. Vähemalt õigusriigis. Vähemalt sellises Eestis, mis me põhiseaduse ja demokraatilise poliitilise printsiibi järgi peaksime olema.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt