Erkki Keldo: saavutasime valitsusläbirääkimistel palju, mille üle uhked olla

Uudis
|
11.06.2023

Reformierakonna Riigikogu fraktsiooni esimees Erkki Keldo ütles täna erakonna üldkogul peetud kõnes, et valitsuse poolt ettevõetavad sammud on vajalikud selleks, et saaksime Eesti kaitsmisesse järgmise nelja aasta jooksul panustada 3% SKTst, nagu Reformierakond valimistel peateemana lubas, ja oma riigirahanduse sellisesse seisu, et ka järgmises võimalikus kriisis saab riik oma ülesannetega hakkama.

“Pärast riigikogu valimisi pidasime enam kui kuu aega keerulisi kõnelusi Eesti 200 ja sotsiaaldemokraatidega ning saime lõpuks väga hea koalitsioonilepingu. Seda hoolimata asjaolust, et veel läbirääkimiste käigus selgus, et Eesti majanduse seis ei ole nii hea, kui arvatud ja riigi rahanduse korras hoidmiseks tuleb astuda märksa tõsisemaid samme, kui algul plaanisime,” ütles Keldo.

Ta tõi välja, et lisaks kaitsekulude tõusule ja riigirahanduse korrastamisele muudab Reformierakonna juhitav valitsus Eesti maksusüsteemi tagasi lihtsaks ja õiglaseks ning kaotab keskklassi palgatõusudelt kolmandiku rööviva maksuküüru. “Ühetaoline tulumaks on olnud Eesti maksupoliitika visiitkaardiks ja alates 1. jaanuarist 2025 saab selleks jälle,” lausus Keldo.

“Samuti anname uue hoo sisse rohereformile, jätkame eestikeelsele haridusele üleminekuga, tõstame kõrghariduse rahastust 15 protsenti aastas, teeme peretoetused õiglasemaks ning anname eri ja samas soost paaridele sarnased õigused ja kaitse,” loetles ta.

Reformierakonna fraktsiooni esimees peatus ka parlamendis toimuval ja sõnas, et põhjust, miks Riigikogu opositsioon on uue koosseisu esimeste kuude jooksul käivitanud enneolematu töötakistusmasina tuleb otsida eelkõige nende pettumises valimistulemuses.

“Minu hinnangul käitusime valitsuserakondadena selles olukorras ülimalt soliidselt. Olulised eelnõud – ja neid on tegelikult ainult ühekohaline arv -, mis on plaanis enne jaanipäeva vastu võtta, said toodud Riigikogusse menetlemiseks tavalises korras, mõistlike menetlustähtaegadega ja võimalusega kõiki huvigruppe kaasata. Opositsiooni soovil lahutasime maksupaketi neljaks eraldi eelnõuks ja tegime eelnõude sisus ka vajalikke muudatusi. Aga nagu võis arvata, puudus EKREIKEl igasugune huvi päriselt sisulist debatti pidada,” lausus Keldo.

Ta tõdes, et järgmised töönädalad tulevad Riigikogus erakordselt pingelised ning opositsioon on parlamendi töö pikemaks ajaks umbe ajanud. “Selle sõlme lahti harutamisega peame kindlasti vaeva nägema, sest järgmise poolaasta sees tuleb Riigikogul tegeleda ülimalt oluliste teemadega. Lisaks riigieelarvele ootab näiteks arutelu ja vastuvõtmist kliimaseadus, mis annab Eesti inimestele ja ettevõtetele järgmiseks neljaks aastaks selged sihid edasiminekuks,” sõnas Keldo.

Kõne leitav täispikkuses SIIT>>>


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt