Kaja Kallas: kas tõesti on optimistlik loota, et valimised kaotanud erakonnad austaks rahva tahet?

Uudis
|
11.06.2023

Reformierakonna juht Kaja Kallas ütles täna Viimsis erakonna üldkogul peetud kõnel, et valijad andsid Eestile järgmiseks neljaks aastaks kätte liberaalse ja rahvusvahelist koostööd hindava suuna.

“Oleme igatahes koos Eesti200 ja Sotsiaaldemokraatidega otsustanud, et kõige õiglasem ja valutum tee riigi rahanduse korda saamiseks ning maksusüsteemi taasmõistlikustamiseks on mõningased kärped ning mõõdukad maksutõusud, mis üldist maksukoormust ei tõsta,” ültes Kaja Kallas. Ta lisas, et igale inimesele eraldi võetuna on see väike tõus, aga annab võimaluse investeerida kaitsevõimesse, haridusse, tervishoiusüsteemi ning korrastada Eesti küürakas maksusüsteem.

Kallase sõnul on uue valitsuse suurim väljakutse meie julgeoleku kindlustamine. “Julgeolek ja korras rahandus on tegelikkuses ühe ja sama medali kaks poolt. Ilma julgeolekuta pole meil mõtet muretseda riigieelarve pärast, sest selle paneb meie eest kokku keegi teine. Ilma korras rahanduseta ei suuda me aga tagada oma kaitsevõime kasvu ega riigi julgeolekut,” märkis Kallas.

Ta lisas, et valitsusel on tulevikku suunatud plaane veel, näiteks rohereformide läbiviimine, piirkondliku ebavõrdsuse vähendamine, eestikeelsele haridusele üleminek ja kõigi inimeste võrdne kohtlemine. “See kõik on osake meie sisesest ja välisest julgeolekust.”

Kallas nentis, et teda teeb murelikuks demokraatia toimimine ja põhiseaduse austamine. “EKREIKE valitsus ei meeldinud mulle grammivõrdki, aga ma ei seadnud kordagi küsimuse alla selle legitiimsust, sest nemad said Riigikogus enamuse kokku ja meie ei saanud,” meenutas Kallas.

Ta ütles, et eelmiste valimiste põhiküsimus oli, kas valitsuse moodustab liberaalne Reformierakond või marurahvuslik EKRE. “Eesti valijad tegid oma valiku ja andsid meile järgmiseks neljaks aastaks kätte suuna. See on liberaalne ja rahvusvahelist koostööd hindav suund. Kas tõesti on liiga optimistlik loota, et ükskord koidab päev, kui valimised kaotanud erakonnad tunnistaks oma kaotust ja respekteeriks rahva tahet?”

Kõne leitav täispikkuses SIIT>>>


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt