Õnne Pillak: lasteaiaõpetajate palgatõusu maksavad lasteaia kohatasu kaudu kinni lapsevanemad

Arvamus
|
Õnne Pillak
|
13.01.2023

Lasteaia kohatasu tõstmine, kui kriis majanduses ja sellega kaasnevad raskused seisavad paljudel peredel veel ees, on vale samm. Hinnatõusu ja ennekõike energiahindade kallinemisest tingitud keeruline majanduslik seis on kasvatanud kõigi kulutusi. Kasvanud on perede kulutused, aga ka riigi ja kohalike omavalitsuste kulutused, mistõttu on eriti ebaõiglane lasteaiaõpetajate väljateenitud palgatõus perede õlgadele panna.

Õpetajad, koolides ja lasteaedades, peavad saama oma töö eest väärlist tasu. Riik on teinud otsuse tõsta õpetajate alampalka 1749 euroni. Samal ajal on kriisidest tulenevad kulud, näiteks nii kaitse- kui meditsiinivaldkonnas, jäänud ebaproportsionaalselt riigi enda kanda.

Omavalitsustel tuleb pingutada selle nimel, et lasteaiaõpetajate palkasid tõsta. Sel aastal tõusis omavalitsuste tulubaas ligi 161 miljonit eurot, riik toetab neid lasteaiaõpetajate palkade maksmisel 15 miljoni euroga.

Linnal pole raha, lapsevanemad maksku ise

Kui ma loen, et omavalitsustel on lasteaiaõpetajate palgatõusuks ainuke lahendus lasteaia kohatasu tõstmine, siis mu ainus küsimus on: millised kulud on need omavalitsused oma tegemistest koomale tõmmanud, enne kui lähevad lapsevanematelt rohkem küsima?

Omavalitsustel tuleb teha valikud. Kokkuhoiukohad lasteaiaõpetajate palkade tõstmiseks tuleb leida eelarvesiseselt, mitte küsida lasteaia kohatasu tõusuga see raha lapsevanematelt, kellest paljudel on elukalliduse tõusuga läinud toimetulek raskemaks.

Siinkohal meenub mulle eelmine majanduskriis, kui kõigil tuli püksirihma kõvasti pingutada. Toona alustas näiteks Tallinn kokkuhoidu just lastega peredest, kärpides lasteaedade eelarveid. Lapsevanemad pidid ka kõige hädavajalikuma, näiteks tualettpaberi, lasteaedadele ise ostma.

Ega tänagi ei ole Tallinnas olukord palju muutunud ja jätkuvalt räägib linnavalitsus, kuidas lasteaia kohatasu tuleb peredelt võtta, sest linnal raha ei ole. Selle asemel võiks koomale tõmmata hoopis kulutusi linnajuhtide enesereklaamilt ja linnapropaganda töötajate pea sajakohaliselt aparaadilt, poliitiliselt loodud ametikohtade arvult või linnale soodsamaks läbi rääkida PPP-lepingud.

Mitmed tublid vallad

Kui riik on sel aastal panustanud inimeste hakkama saamisesse, tuleb seda teha ka omavalitsustel. Vaadates enda kulutused hoolega üle tuleb leida lahendused, kuidas ilma peredelt lisa võtmata tõsta lasteaiaõpetajate palkasid.

Muidugi on omavalitsusi, kes saavad selle ülesandega kenasti hakkama. Näiteks Rae vallas tõuseb lasteaiaõpetaja palk sel aastal 1749 euroni ja õpetaja abi palk 1250 euroni ning seda ilma, et lapsevanemad peaksid hakkama kohatasu eest enam maksma. Või Kanepi vald, kus pered lasteaia kohatasu maksma üldse ei pea ja lasteaiaõpetajate palgad sel aastal tõusevad.

Tulles tagasi algusesse, lasteaia kohatasu juurde, siis tibutantsu lasteaia kohatasu ümber aitab lõpetada selle kaotamine. Pole loogiline, et meil on kõrgharidus tasuta, aga kõige väiksemad peavad lasteaias käimise eest maksma ning iga aasta alguse lapsevanemad värin hinges ootavad, et kas ja kui palju lasteaia eest tuleb rohkem hakata maksma.
Kohatasuta alusharidus on osa ühtsest eestikeelsest haridusest. Me oleme riigikogus võtnud vastu otsuse minna üle eetikeelsele haridusele. Järgmise sammuna tuleb lasteaia kohatasu kaotada.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt