Keskmine pension peab nelja aastaga tõusma 400 eurot

Uudis
|
13.01.2023

Reformierakond lubab oma valimisprogrammis tõsta keskmist pensioni nelja aastaga 400 euro võrra.

“Vanemaealised peavad saama oma väljateenitud vanaduspõlve väärikalt veeta,” ütles Reformierakonna sotsiaalprogrammi koostamist juhtinud sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo.

Ta tõi välja, et kui 2019. aasta algul oli keskmine pension 448 eurot kuus, siis tänavu kevadel kasvab see prognooside kohaselt 704 euroni. “Seega oleme täitnud eelmistel valimistel eakatele antud lubaduse tõsta pensioni nelja aastaga 200 eurot ja see ei ole pelk isetäituv ennustus pensionide iga-aastase indekseerimise tulemusena, vaid 20 euro suurune pensionide erakorraline tõus, lisaks keskmise pensioni tulumaksuvabastus,” märkis Riisalo.

“Putini sõjaga kaasnenud hinnatõus on andnud tugeva löögi meie kõigi, sealhulgas eakamate ja eriti üksi elavate vanemaealiste inimeste rahakoti pihta. Nende toimetuleku parandamiseks peab keskmine pension tõusma veelgi kiiremas tempos ehk järgmise nelja aastaga 400 eurot. Õige majanduspoliitika toel on see vaatamata praegustele raskustele võimalik,” lisas Riisalo.

Väga olulise muudatusena on juulikuus jõustumas ka hooldereform, mis tagab abivajajatele pensioni eest hooldekodukoha. „Eesti inimesed pingutavad lähedaste hooldamisega viimse hetkeni ise, kuna hooldekodukoha eest tasumisel on kliendi omaosalus olnud seni väga kõrge. Hooldereformi jõustumisega kavatseme seda aga muuta ning ühtlasi võimaldab reform koduteenuste täienda pakkumise tulemusena inimestel kauem ja toetatult just nimelt oma kodus elada,” sõnas Riisalo.

Üksi elavate pensionäride toimetuleku parandamiseks kavatseb Reformierakond muuta üksi elava pensionäri toetuse igakuuliseks pensionilisaks 80-aastastele ja vanematele inimestele. “Nende seas on abivajadus kõige suurem ja iga-aastane ühekordne toetus seda probleemi paraku ei lahenda,” selgitas Riisalo.

Niisamuti lubab erakond hoida keskmise vanaduspensioni tulumaksuvaba ja tõsta rahvapensioni Euroopa Sotsiaalharta miinimumpensioni tasemeni. “Rahvapensioni saajate vaesusriskist väljatoomine aitab vähendada teiste sotsiaaltoetuste kulutusi ning tagab kindlustunde suurenemise vanaduspõlves,” tõdes Riisalo.

Samuti toetab Reformierakond taskukohaste teenusmajade loomist nendele eakatele, kes tulevad küll iseseisvalt toime, kuid soovivad elada keskkonnas, kus iseseisev elu on toetatud vajaliku abiga.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt