Aivar Sõerd: maksusüsteemis seisab aastaid röövli mõõk. Kaotajaid tuleb aina juurde

Arvamus
|
Aivar Sõerd
|
10.01.2023

Maksureformist võidab üle 80% Eestimaa inimestest, rääkis peaminister Jüri Ratas 2018. aastal, kui jõustus maksumaksja aastatulu suurusest sõltuv maksuvaba tulu arvestamise süsteem. Tänaseks paistab olevat nii, et vaid Isamaa on veel seda süsteemi pooldamas.

Pole teada, kes selle 80% maksusüsteemist võitjate seas on, aga kui panna maksuvaba tulu valemisse õpetaja keskmine palk, mis tänavu kerkib 2048 euroni, siis saame vastuseks maksuvaba tulu 38 eurot. 2100 euro suuruse palga puhul on maksuvaba tulu null eurot.

Meenutame, et veel 2017. aastal kehtis maksuvaba tulu 180 eurot kuus kõigile.

Isamaa esimees räägib, et oleks tulnud nihutada maksuküüru ühtmoodi ja teistmoodi, aga reaalne olukord on selline, et maksuküüru tuluvahemik 1200 kuni 2100 eurot seisab kuuendat aastat paigal nagu röövli mõõk. Inimeste palkade ja sissetulekute kasvades liigub aga igal aastal üha rohkem inimesi oma tuludega sellesse kõrgema maksustamise tsooni. Nii ongi, et ka keskmise palgaga õpetajate puhul jääb maksuvabast tulust, mis on tänavu 654 eurot, järgi vaid 38 eurot.

Meenutame veel, et maksuvaba tulu reformiga kaotati ära ka abikaasade ühised tuludeklaratsioonid.

Kaotasid ka töötavad pensionärid, aga õnneks on see parandatud, kui alates tänavusest aastast taastus keskmise pensioni tulumaksuvabastus.

Reformierakonna pakutud lahendus on taastada ühetaoline ja õiglane maksusüsteem, kus kehtib maksuvaba tulu 700 eurot kuus.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt