Parlamendis riigieelarve üleandmisel Reformierakonna fraktsiooni nimel kõnelenud Erkki Keldo ütles, et eelarve tähtsaim teema on Eesti kaitsevõime tugevdamine, mis on järgmistel aastatel kindlates kätes.

“Järgmisel neljal aastal on meie kaitsekulud igal aastal üle miljardi euro, suurusjärgus 3% SKTst. Juba järgmisel aastal alustame keskmaa õhutõrjesüsteemi hanget ning investeerime teistesse vajalikesse võimetesse,” sõnas Keldo.

Ta rõhutas, et Eesti inimesed ei peaks kunagi päriselt tundma, mida tähendab sõja eest oma kodust põgenemine, hirm pommirünnaku või mõne veel võikama sõjakuriteo ohvriks langemise ees.

“Kindlates kätes on hoolimata meid tabanud kriisidest ka Eesti riigi rahandus,” märkis Keldo. Ta tõi välja, et võrreldes kevadise prognoosiga, on tulude ja kulude vahe eelarves 752 miljoni euro võrra väiksem.

“Juttu, et laenu võime võtta piiramatuseni või jooksvate kulude katmiseks ja sellest mitte midagi ei juhtu, ei soovita ma ühelgi inimesel tõsiselt võtta, veel vähem enda pere eelarves järgi proovida,” sõnas Keldo.

Kolmandaks tõi Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Keldo eelarvest välja inimeste abistamise võitluses energiasõjaga. “Alates 1. oktoobrist käivitub universaalteenus, mis aitab kodu ja väiketarbijatel keerulise kütteperioodi üle elada. Lisaks kompenseerib riik 50 eurot iga tarbitud elektri megavattunni hinnast. Samuti kompenseerime 80% gaasihinnast, mis ületab 8 senti kilovattunnist ja sama põhimõte järgi ka keskkütte hinda. Kokku jätab see pakett inimestele kätte 200 miljonit eurot ja aitab talvel hinnašokki vältida,” loetles Keldo. Ta lisas, et tulevikus aitavad meid ja meie puhast loodust ainult investeeringud uutesse energiaallikatesse ning investeeringud energiaefektiivsusesse nii korter-  kui ka eramajadel.

Keldo sõnul toob eelarve 2023. aastal hinnatõusudega toimetulekuks veel mitmeid abimeetmeid, mis on sihitud just neile, kes seda enim vajavad. “Paljusid töötajaid puudutab maksuvaba tulu tõus 500lt 654le eurole, mis toob iga kuu võitu üle 30 euro. 20 euro võrra tõuseb lastetoetus, 60 euro võrra üksikvanema toetus, lasterikka pere toetus aga kasvab lausa 300 euro võrra. 1. jaanuarist rakendub erakorraline pensionitõus ja keskmine pension muutub tulumaksuvabaks, mis tähendab, et koos korralise tõusuga kasvab keskmine pension üle 100 euro ja on järgmisel aastal 704 eurot,” sõnas Keldo.

“Võitlus vabaduse eest käib täna igal rindel. Majandussõda, energiasõda, hinnasõda  – see kõik on Putini katse lõhestada meie ühtsust ja külvata ühiskondades hirmu. Me ei saa ega tohi lasta sellel juhtuda,” lõpetas Erkki Keldo.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt