Tallinna volikogu arutab lasteaia kohatasu kaotamist

Uudis
|
08.09.2022

Tänasel Tallinna linnavolikogu istungil hakatakse arutama Reformierakonna ettepanekut kaotada Tallinnas lasteaia kohatasu, mis tähendaks peredele aastas 854 euro suurust kokkuhoidu.

„Teeme ettepaneku lõpetada ebavajalikud kulutused, mida Keskerakonna juhitav Tallinna linnavalitsus maksumaksja rahaga teeb ja kasutada see hoopis lastega perede heaks keerulisel ajal,“ ütles Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal.

Michal märkis, et lasteaia kohatasu kaotamine juba selle aasta septembrist läheb linnaeelarvele maksma ca 4 miljonit eurot ning edaspidi ligi 13 miljonit eurot aastas.

Katteallikate kohta sõnas ta, et kuni 3 miljonit eurot tuleb kärpida linnajuhtide enesereklaamilt meediakulude real ja seeläbi oluliselt vähendada pr-töötajate armeed. Pikalt opositsiooni survestatud PPP-lepingute ülevaatmine muutis hulga lepinguid linnapea hinnagul 20 miljonit eurot soodsamaks, see oli Michali sõnul vaid osa rehkendusest. “Aastas kokku hoida 1-2 miljonit linnale ebasoodsate lepingute ümbervaatmisest on reaalsus. Näiteks kuni 6 miljonit saab umbes 200 keskerakondliku toiduahela töökohtade kokkutõmbamisest ning hulga raha saab kokku hoida, kui Tallinna Linnatranspordi uus juhtkond vaatab üle ja lõpetab eelmise pillava elustiili ning optimeerib liinivõrgu. Lõpetada tuleb ka SA Tallinna Vene Lütseumi tegevus, mis pole kool, vaid linnajuhtide propagandaprojekt. Katteallikaid püsikuludes on arvestatavalt, see loetelu on vaid osa neist. Kindlasti esitame need ettepankud ka Tallinna järgmise aasta eelarvesse,” lisas Michal.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni liige ja kaksikute ema Õnne Pillak selgitas, et ühelt poolt on kohatasuta alusharidus osa ühtsest eestikeelsest haridusest, teisalt aga ka vajalik õlg lastega peredele.

„Kui kohatasu ei nõuta üheski teises haridusastmes, põhikoolis ega gümnaasiumis, ei peaks seda nõudma ka alushariduses. Lisaks aitab kohatasu kaotamine peredel paremini hakkama saada energia- ja küttehinna tõusuga. 71 eurot kuus ja 854 eurot aastas on suur raha, mida saaks kasutada muudeks vajadusteks, kui linn võtab kohatasu enda kanda,“ sõnas Pillak.


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt