Õnne Pillak: üksikvanema toetus tõuseb. See on suur samm edasi

Arvamus
|
Õnne Pillak
|
20.07.2022

Eestis on ca 10 000 last, kellel on vaid üks vanem. 99 protsendil neist lastest on vaid ema. Alates järgmisest aastast pakub riik neile peredele tugevamat õlga, tõstes pikalt paigal seisnud üksikvanema toetuse 80 eurole. Väga vajalik tõus, et vähendada üksikvanemate laste vaesusriski ja aidata üksikvanematel pakkuda oma lastele paremaid võimalusi, alustades haridusest kuni võimaluseni minna lapsega kohvikusse või teatrisse.

Nii nagu lasterikkad pered, aitavad ka üksikvanemad kasvatada sündide juurdekasvu. Ilma julgete emadeta ja isadeta, kes on võtnud vastutuse mõlema vanema eest, oleks jäänud nende lapsed sündimata. Nende lapsevanemate julgust tuleb tunnustada ja toetada. Pakkuda neile laste kasvatamisel vajaminevaid teenuseid ja paremat majanduslikku kindlustunnet.

Üksikvanemaks saamise põhjused on väga erinevad. Kindlasti ei ole see ühegi lapsevanema unistus. Topelt vastutuse, suurema majandusliku ebakindluse, olematu oma aja kaaluvad üle laste saamisega kaasnev õnnetunne ja tingimusteta armastus. Mõnel teisel juhul aga soov pakkuda lapsele turvalisemat kodu või kurvem põhjus, et teine vanem on lahkunud siit ilmast.

Ükskõik, mis on põhjus, üksikvanemad on majanduslikult haavatavamad. Statistika on ses osas kurb ning kahjuks ei ole viimastel aastatel näidanud ka paranemise märke. Vastupidi. Ühe vanemaga peredes on laste vaesus kõrgem kui kahe vanemaga peredes, iga aastaga vaesuse näitajad suurenevad. Kui 2019. aastal oli suhteline vaesus ühe täiskasvanu ja lapse/lastega peredes 27,3% (ca 5500 peret), siis 2020. aastal kasvas see juba 37,5%-le (ca 6050 peret), ligi kolmandiku. Absoluutne vaesus kasvas samal perioodil 5,3%-lt (ca 1100 peret) 6,4%-le (ca 1300 peret), mis on ligi kaks korda enam kui kõigi Eesti lastega perede puhul keskmiselt.

Mul on hea meel, et koalitsiooniläbirääkimistel jõudsime üksmeelele toetada üksikvanemaid pikema sammuga kui seda plaaniti teha riigikogu menetluses oleva perehüvitiste seadusega, millega taheti üksikvanema toetust tõsta 40 euroni. Nüüd tõuseb toetus neile peredele 80 euroni. Kui oleks minu otsustada, siis toetaks üksikvanemaid veelgi rohkem, et nad saaksid oma lastele pakkuda paremaid võimalusi elus. Et nad saaksid anda oma lastele head haridust ja huvitegevust. Minna lastega kohvikusse, mõnda teemaparki või teatrisse. Teiselt poolt on sama oluline, et üksikvanemad peaksid vähem muretsema homse ees. Et neil oleks võimalus hoida end, saada nö oma aega, hoolitseda oma vaimse tervise eest. Et nad ei peaks muretsema, kuidas kuu lõpuni hakkama saada, kui arved on makstud. Võiksid elada ilma hirmuta, mis saab lapsest, kui ta haigeks jääb või töö kaotab.

Arvestades kõike, mis üksikvanemaks olemisega kaasneb, on neile peredele mõeldud toetuste tõstmine järgmise aasta algusest 19,18 eurolt 80 eurole rohkem kui vajalik. Ca 60-eurone üksikvanema toetuse tõus on suur samm edasi, mis aitab üksikvanematel paremini hakkama saada ja aitab vähendada ühe vanemaga laste vaesust. On oluline, et me toetame kõiki lapsi arvestades nende vajadusi, andes nii peredele julguse saada rohkem lapsi. Iga laps on oluline ja väärib helget tulevikku.

Loe artiklit ka Eesti Päevalehest.

Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt