Kristen Michal: Venemaa on bensiinijaam, mis teeskleb, et on riik

Arvamus
|
25.04.2022

Ameerika Ühendriikide kunagine presidendikandidaat senaator John McCain on öelnud surematu lause: «Venemaa on bensiinijaam, mis teeskleb riiki». McCain, kes oli Venemaa suhtes Eestiga sarnaste hoiakutega, on siit maailmast lahkunud, kuid võtme idanaabri toimimisse leiab just tema sellest lausest.

Venemaa ekspordituludest moodustab gaas 11 protsenti ja nafta rohkem kui kolmandiku. Täpsemalt 37 protsenti ja pool sellest tuleb Euroopast.

See annab majandust mõistvale inimesele selge signaali, et kui need torud kinni vajutada, siis on mõju Venemaa režiimile kolossaalne.

Putini klannile on need elutähtsad torud. Need on kanalid, mille kaudu tuleb hapnik ehk välisraha. Selle rahaga hoitakse ülal repressiooniaparaati, propagandaalasusi, ostetakse sõpru maailmas riigijuhtidest riikideni. Rääkimata sellest, et selle rahaga peetakse ülal tsiviilisikute, naiste ja laste tapjaid, Vene varaste armeed Ukrainas.

Eesti on senises kriisis silma paistnud erakordselt tugevate sõnumitega. Kui on olnud kriise, kus oleme olnud kriitilised, siis selles suhtes on aus öelda, et Eesti nähtavus maailmas on võimas. Suur süda on meid abistamises viinud esimeste hulka. Aitamine pole kunagi võistlus, kuid selgitustöö Euroopas, et surve peab pidevalt suurenema, on võrreldav maratoniga.

Eestis langes otsus, et Vene rahakotti ei täideta üsna kiiresti. Me ju teame, et ehkki Eesti või Baltimaad, Lääs või Euroopa pole ametlikult sõjas, kaitseb Ukraina ka meie vabadust. Nii on lihtne teha väärtusotsuseid. Meie ülesanne on teha kõik idanaabri pärssimiseks ning kallutada sama tegema kõiki, kes kuulavad ja näevad. Kõiki, kel on süda.

Energeetikas tähendab otsus seda, et me Vene gaasi ja naftat ei tarbi, et peame üle minema teistele tarnijatele. Gaasivaldkonnas on valitsus värskelt teinud ajaloolise otsuse: ei ühtegi vene gaasi molekuli meie tarbimises. Eesti soetab endale 1 TWh jagu gaasivaru lisaks ja rajab kahasse Soomega uue võimekuse LNGd, see on veeldatud maagaasi tarbida.

Selleks rajab Elering torustiku ja Alexela ehitab kai ning kahasse Soomega hakkame rentima laeva, millelt saab veeldatud gaasi torustikku suunata. Mis see tarbijale tähendab? Esimesena tähendab see, et gaasivarustusega saame hakkama hoolimata Venemaa mängudest.

Teiseks: kodukütjad ja teised kaitstud tarbijad on kaetud iga ilma ja olukorraga. Lisanduv võimsus tagab regioonis tervikuna, Baltimaades ja Soomes, et ka tööstused saavad hakkama. Hinnakõikumine küllap tuleb, ehkki gaasimüüjad kinnitavad, et kasvu ei tule. Sellest olulisem on teadmine, et tuba on köetud ja masinad töötavad.

Keskpikas plaanis, see on kaks, kolm, viis aastat, tähendab see teatud ümberorienteerumist ka energeetikaturul. Tallinnas on juba juttu olnud huvitavast ideest Helsingi ja Stockholmi eeskujul kütta osa linna reo- ja merevee soojusega. See oleks keskkonnasõbralikum kui fossiilse gaasi kasutamine (tippkoormused jäävad küllap nii või teisiti) ja soodsam tarbijatele. Seega, kui kriisis midagi ka head näha, siis muutused looduses ja rahaliselt säästlikuma elu poole on kindlasti kõigi huvides.

Kogu Eestis on käimas taastuvenergeetika, tuule ja päikese buum, osa elamute energiasäästlikumaks muutmine. Rasked ajad toovad kiireid muutusi ja energeetikas lähevad need paremuse poole.

Kokkuvõtteks. Bensiinijaam nimega Venemaa jääb kuivale siis, kui me Vene gaasi ja naftat ei tarbi, ja veel parem, kui suudame veenda selles ka meie sõpru Euroopas.

Selles on kõva töö tehtud ja veel suurem töö ees. Iga päev sõda toob neid otsuseid lähemale, nagu ka Ukraina võitu. Jõudu meile kõigile ja Ukraina rahvale!


Toeta

Liitu püsiannetajatega

Liitu Reformierakonna püsiannetajate kogukonnaga, et saaksime liberaalse maailmavaate veelgi enamate inimesteni viia. Anna oma pikaajaline panus, et Eesti jätkaks paremal kursil!

Vaata lähemalt